Tulburările gastrointestinale

Una dintre cele mai întâlnite probleme de sănătate cu care ne confruntăm vara o reprezintă enterocolitele, inflamații ale intestinului provocate de germeni patogeni: bacterii ca salmonella și E. coli, ciuperci sau paraziți intestinali precum Giardia lambia. Vinovate de declanșarea enterocolitei pot fi și unele virusuri: rotavirusuri, adenovirusuri etc.

Enterocolita debutează de obicei agresiv, prin crampe, vărsături, febră și stare generală de rău, simptome care se pot manifesta timp de câteva zile, până la o săptămână, sau chiar mai mult, atunci când boala este provocată de paraziții intestinali.

Antibioticele nu sunt întotdeauna cea mai bună soluție, un astfel de tratament putând afecta flora intestinală. Mai multe despre metodele de tratament poți citi în acest articol despre enterocolita, dar până atunci trebuie spus că tulburările gastrointestinale infecțioase pot fi prevenite prin câteva măsuri simple: spălarea mâinilor înainte de fiecare masă, prepararea termică cât mai atentă a alimentelor, dezinfectarea tacâmurilor.

Răcelile de vară

Dacă răcești în toiul verii, responsabil este un enterovirus, mai rezistent decât rinovirusurile care provoacă răceala în sezonul rece. Răcelile de vară durează mai mult, au simptome mai puternice și afectează în primul rând copiii.

Aerul condiționat, băuturile reci, alimentele consumate imediat după ce au fost scoase din frigider duc repede la instalarea răcelii, dar la fel de atenți trebuie să fim la bacterii, cărora le priește un mediu cald. Atenție, așadar, unde alegem să ne petrecem vacanța sau zilele la piscină.

Hipertermia

Expunerea prelungită la temperaturile ridicate poate duce la creșterea anormală a temperaturii corpului (hipertermie), manifestată printr-o serie de simptome: mai întâi, cele ușoare, precum pulsul slab și starea de slăbiciune, mai apoi, cele care ar trebui să ne îngrijoreze (amețeală, sete intensă, crampe musculare și, în final, insolație).

Sunt afectate în primul rând persoanele în vârstă, cele cu probleme cardiace, copiii, dar și persoanele care nu s-au hidratat suficient. Riscul este crescut și dacă ieșim afară, în zilele caniculare, imediat după o activitate fizică intensă, sau dacă urmăm un tratament pentru hipertensiune sau probleme de circulație.

Primul ajutor constă în administrarea de lichide, urmată de odihnă, neapărat într-un loc ferit de căldură. Dacă simptomele sunt severe, e obligatoriu să apelăm la  ajutorul medicilor.

Sursa foto: Shutterstock.com