Cere ajutorul pediatrului încă de la primele simptome

Febra, congestia nazală și tusea seacă sunt primele semne care anunță instalarea unei răceli. Însă, unele boli sunt cauzate de virusuri, altele de bacterii, iar tratamentul pentru fiecare trebuie stabilit doar de medicul pediatru. O greșeală pe care o comit mulți este să le administreze antibiotice copiilor la fiecare răceală. Acest lucru nu numai că poate fi ineficient, dar le poate crește rezistența la antibiotice, care se vor dovedi inutile atunci când cel mic va avea cu adevărat nevoie de ele.

În plus, stomacul sensibil al unui copil trebuie protejat în timpul tratamentului cu antibiotice, care distruge atât bacteriile nocive din organism, dar și pe cele bune. Din acest motiv, este recomandată și administrarea unui probiotic, care să protejeze flora intestinală a micuțului și să îi susțină sistemul imunitar. Dacă citești acest articol despre probiotice, vei vedea că acestea sunt esențiale pentru buna funcționare a organismului și au numeroase beneficii pentru corpul firav al micuților. După cum observi, inclusiv timpul când trebuie administrat joacă un rol important în a-i ajuta pe copii să beneficieze de toate avantajele unui probiotic.

Nu neglija importanța hidratării

În timpul unei boli, organismul pierde mai multe lichide ca de obicei și are nevoie de hidratare pentru a depăși mai ușor răceala și a se reface. De altfel, unele lichide pot ameliora simptomele unei răceli. Poate fi dificil să îți convingi micuțul să bea mai multă apă, însă ai șanse mai mari de reușită dacă îi prepari un ceai sau apă caldă îndulcite cu miere și lămâie, care este bogată în vitamina C. Mierea este un antiseptic natural și poate ameliora senzația de gât uscat sau iritat, însă ea nu trebuie să înlocuiască tratamentul prescris de medic.

Iar dacă micuțul tău se plânge de dureri în gât, probabil îi va fi greu să mănânce alimente solide. În acest caz, o supă de pui poate fi un bun ajutor în ameliorarea simptomelor de gripă și răceală și îi poate aduce și necesarul de nutrienți din alimentație. Evită să îi dai copilului tău sucuri carbogazoase sau din fructe, deoarece acestea au un conținut ridicat de zaharuri adăugate, care nu sunt la fel de eficiente în hidratarea organismului și îi pot scădea și mai mult nivelul de energie.

Îmbunătățește calitatea aerului din încăpere

Calitatea aerului pe care îl respirăm devine cu atât mai importantă atunci când ne luptăm cu o răceală. O încăpere cu o umiditate optimă poate contribui la ameliorarea congestiei nazale și a tusei, potrivit Spitalului de Copii din Boston. Un umidificator te poate ajuta să controlezi mai bine mediul din locuință, să purifici aerul, iar copilul tău să respire un aer mai curat. În schimb, o încăpere cu o umiditate prea ridicată este predispusă apariției mucegaiului, care poate avea efecte nocive pentru un copil răcit sau cu alergii, intensificând simptomele acestora. Așa cum controlezi temperatura din încăpere, ar trebui să te asiguri și că umiditatea din camera copilului este cea optimă. Agenția de Protecție a Mediului recomandă menținerea unei umidități de 50% în locuință, însă în camera copilului o umiditate de 55% este considerată ideală.

Orice părinte își dorește să își vadă micuțul sănătos, însă orice copil va trece prin răceli și gripe, indiferent câte măsuri de protecție ți-ai lua. Important este să faci tot ce îți stă în putere pentru a-i spori confortul și a te asigura că organismul său este cât mai bine protejat.

Sursă foto: Shutterstock/Copyright: Elena Vasilchenko