Studiul NIDCN și-a propus stabilirea importanței ocrotirii auzului nou-născuților și analiza factorilor de risc pentru pierderea auzului. Studiul observațional a fost realizat pe un numar de 18,366 de nou-născuți în maternitatea din Oradea și s-a desfășurat de-a lungul a patru ani.

Există soluții pentru pierderea congenitală a auzului

Pentru metodele de protectie și ecranizare, au fost utilizate emisii acustice tranzitorii și răspunsurile auditive transmise automat de trunchiul cerebral. În paralel cu acestea, a fost luată în considerare și analiza factorilor de risc pentru pierderea congenitală a auzului la toți nou-născuții carora le-au fost aplicate metodele de protectie, precum și ecranziarea telefonică a nou-născuților cu factori de risc în ceea ce privește pierderea auzului.

Acest studiu ne demonstrează cât de important este screening-ul copiilor nou-născuți. Cu cât hipoacuzia este depistată mai devreme cu atât se pot lua măsurile necesare pentru ca viața pacientului să fie una cât se poate de normală, încă de la primele zile petrecute într-o grădiniță normală și o integrare fără probleme în societate. Implanturile cochlear au fost create cu scopul de a le oferi o viață normală copiilor care se nasc cu probleme de auz. Cu cât constientizăm mai din timp problema cu atât șansele de a dobândi auzul și vorbirea normală sunt mai mari” declară Sönke Martin, Reprezentant Cochlear în România.

Dintre cei 18,336 de nou-născuți care au participat la acest studiu, 178 au fost detectați cu ”REFER” (persoane încadrate într-un grup de risc necesitând verificarile ulterioare) și 11 copii au fost diagnosticați cu deficiențe de auz neurosenzoriale. 4.600 dintre nou-născuți au fost monitorizați telefonic, dintre care 3 copii au fost evaluați auditiv, iar 2 dintre ei au primit diagnosticul de pierdere a auzului neurosezorial.

Sursa Studiu: www.egms.de

Sursa foto: Flickr.com