Cercetarea arată o tendință în scădere a consumului de tutun în Europa, cu 2% mai puțin decât în 2012 (26% vs. 28%). Categoria de vârstă care a cunoscut cea mai drastică scădere (4%) a fost a tinerilor între 15 și 24 de ani (25% vs. 29%). Studiul arată că diferențele notabile în consumul de tutun în Europa se mențin, cu rata cea mai mică de consum în Suedia (11%) și Finlanda (19%) și cele mai mari în Grecia (38%) și Bulgaria (35%). În ceea ce privește încercările de a renunța la fumat, majoritatea fumătorilor declară că a încercat să renunțe la fumat (59%), iar dintre aceștia, 19% au înregistrat aceste încercări în ultimele 12 luni. Țigările electronice: 12% dintre europeni le-au încercat în 2015, comparativ cu doar 7% în 2012. 67% au declarat că le-au încercat pentru a reduce numărul de țigarete sau pentru a renunța la fumat. Totuși, doar 14% dintre utilizatorii de țigări electronice au reușit să renunțe la fumat, lucru care indică faptul că acestea nu sunt un instrument eficient de renunțare.
Vytenis Andriukaitis, Comisarul European pentru Sănătate și Siguranță Alimentară a subliniat că vârsta medie la care europenii încep să fumeze rămâne neschimbată: 17,6 ani. Comisarul Andriukaitis a declarat: „Cifrele arată că lupta împotriva fumatului nu este câștigată, mai ales în rândul tinerilor. Este de neacceptat că europenii continuă să fie atrași de fumat încă din adolescență. Unul dintre obiectivele centrale ale Directivei pentru produsele din tutun este de a se asigura că aceste produse periculoase nu mai sunt, în mod nejustificat, atractive pentru cei tineri. Din acest motiv, Directiva interzice țigările cu arome care maschează gustul dur de tutun, pachetele slim și pe cele cu mai puțin de 20 de țigarete și determină ca poza și textul cu atenționări legate de sănătate să acopere în mod obligatoriu minimum 65% din pachet.”
Ce fac țigările electronice
Eurobarometrul a scos în evidență date interesante în ceea ce privește utilizarea țigării electronice, un produs relativ nou. În timp ce 12% dintre europeni au încercat țigările de acest tip, 2% dintre aceștia le utilizează constant. Aceste cifre au crescut semnificativ din 2012 (7%, respectiv 1%). Tinerii reprezintă categoria cea mai expusă la consumul de țigări electronice (13% tineri cu vârsta între 15-24 ani, în comparație cu 3% persoane cu peste 55 de ani). Europenii sunt cei mai mari utilizatori de țigări electronice care le folosesc cu scopul de a reduce sau a opri consumul de tutun (67%), în timp ce doar 21% dintre fumători au reușit să se lase de fumat cu ajutorul acestor produse și doar 14% s-au lăsat definitiv de fumat.
Expunerea la fumul de țigară
Expunerea la fumul de țigară în baruri și restaurante este în scădere. În ultimii ani, doar 12% dintre respondenți au declarat că au fost expuși la fumul de țigară în localuri în care se mănâncă (în scădere față de 28%, cât era în 2012). Mai mult, 73% dintre angajații din Europa sunt rar sau niciodată expuși la fumul de țigară în interiorul spațiului de lucru.
Percepția publică
Majoritatea europenilor este de acord cu aplicarea unor măsuri radicale în ceea ce privește consumul de tutun sau țigări electronice. De exemplu, 70% dintre europeni susțin îmbunătățirea modalităților de trasabilitate a produselor cu tutun pentru a reduce comerțul ilegal, chiar dacă aceste măsuri ar însemna majorarea prețurilor acestor produse. În ceea ce privește pericolul consumului de tutun perceput, cantitățile de gudron și nicotină sunt cel mai mare indicator al gradului de toxicitate (32%), urmat de aditivi (12%). Procentul persoanelor care consideră țigările electronice dăunătoare a crescut în doar 2 ani de la 27% la 52%.
Reclame
4 din 10 respondenți au văzut reclame la tutun sau acțiuni promoționale în ultimele 12 luni, mai frecvente la punctele de vânzare (39%), pe panouri publicitare sau afișe în spații publice (30%).
Metodologia Eurobarometrului
Chestionarul privind atitudinile europenilor referitoare la consumul de tutun a fost realizat de TNS Opinion & Social Network în toate cele 28 de țări din Uniunea Europeană în perioada 29 noiembrie – 8 decembrie, folosind interviuri față în față cu cca 28.000 de respondenți din diferite zone demografice și sociale. Fumatul este cea mai mare cauză a deceselor din Europa, care poate fi prevenită și care este responsabilă pentru cca 700.000 de decese pe an. Uniunea Europeană are o politică cuprinzătoare în ceea ce privește legislația, reclamele sau politica de sponsorizare a tutunului și a produselor care conțin tutun, dar și activități susținute de statele membre care au scopul de a încuraja stoparea consumului de tutun, precum programul pan-european dezvoltat de Comisia Europeană „Ex-fumătorii sunt de neoprit”. Pe 3 aprilie 2014, UE a adoptat Directiva pentru Produsele care conțin Tutun (2014/40/UE) cu reglementări referitoare la fabricarea, comercializarea și vânzarea acestor produse, directivă care va intra în vigoare începând cu luna mai 2016. Produsele la care se face referire sunt țigarete, tutun pentru rulat, tutun pentru pipă, trabucuri, țigări electronice și alte produse din plante pentru fumat. Câteva dintre subiectele Directivei vizează interzicerea țigărilor cu arome, introducerea unor avertismente asupra pericolului consumului de tutun (texte și poze) care vor acoperi 65% din suprafața ambalajului pachetelor de țigări și tutun, interzicerea tuturor elementelor promoționale de pe produsele cu tutun care pot fi înșelătoare, dar și măsuri pentru combaterea comerțului ilegal de tutun.
Pentru mai multe informații:
Infografic: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/2015_infograph_en.pdf
Politica UE cu privire la tutun: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm
Eurobarometre cu privire la fumat: http://ec.europa.eu/health/tobacco/eurobarometers/index_en.htm
Directiva pentru Produsele care conțin Tutun: http://ec.europa.eu/health/tobacco/products/index_en.htm
Note de implementare ale Directivei: http://ec.europa.eu/health/tobacco/docs/implementation_plan_en.pdf
Ex-fumătorii sunt de neoprit: www.exsmokers.eu
Portalul de Sănătate Publică a Uniunii Europene: http://health.europa.eu
Portalul de Sănătate Publică a Comisiei Europene: http://ec.europa.eu/health/tobacco/policy/index_en.htm
Sursa foto: Flickr.com