Proiect național în sprijinul persoanelor cu probleme de sănătate mintală

Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) arată că tulburarile psihice sunt o importantă sursă de dizabilități, cinci din primele 10 poziții ale ierarhiei bolilor în funcție de capacitatea de a genera dizabilități fiind ocupate de tulburări psihice. Prevalența pe viață a acestor boli este de aproximativ 33%, ceea ce înseamnă că unul din trei oameni va avea, la un moment dat, pe parcursul vieții, o tulburare psihică diagnosticabilă prin criterii internațional acceptate. În România trăiesc peste 180.000 de tineri și adulți cu dizabilități psihice și mintale.
Numărul persoanelor cu tulburări psihice este unul foarte mare în România, aproape 26% din totalul persoanelor cu deficiențe. În acest context, considerăm că proiectul propus vine să răspundă atât nevoilor identificate de Fundația Estuar, cât și măsurilor stipulate în Planul de acțiune pentru implementarea strategiei Ministerului Sănătății în domeniul sănătății mintale. Mai mult, de-a lungul timpului, persoanelor cu probleme de sănătate mintală nu li s-a acordat dreptul de a-și exprima opiniile. Nici ei, nici familiile lor nu au fost implicați în luarea deciziilor în privința serviciilor de sănătate mintală și sunt supuși în continuare riscului excluderii și discriminării sociale, în toate aspectele vieții. Noi vrem să-i ajutăm să-și facă auzită vocea, a declarat Dr. Cristian Andrei, Președinte al Fundației Estuar.

Concret, proiectul MindReset.net vizează crearea unei rețele de 18 organizații neguvernamentale care vor demara o campanie pentru apărarea intereselor persoanelor cu probleme mintale și promovarea respectării drepturilor acestora în societate. În plus, specialiștii din cadrul proiectului vor furniza servicii de formare pentru angajații organizațiilor neguvernamentale. O altă componentă importantă o reprezintă stimularea dialogului între autoritățile publice și membrii rețelei, pentru a contribui la formularea de politici publice destinate dezvoltării la nivel local a serviciilor persoanelor cu probleme de sănătate mintală din România. Pentru mai multe detalii despre proiect accesați www.estuar.org

Sursa foto: pixabay.com