Endometrioză
Această problemă de sănătate afectează uterul și apare atunci când țesutul pe de pereții uterului începe să se depună și pe alte organe interne, precum ovare, intestine, vezică sau pe partea din spate a uterului. În unele cazuri rare, acesta poate ajunge chiar și la creier, conform celor de la American Journal of Roentgenology.
Din cauza acestui țesut pot să apară simptome precum dureri și sângerări puternice în timpul menstruației și se poate ajunge și la infertilitate. Durerea este localizată în zona abdomenului, a pelvisului și în zona lombară. Este important să nu sari peste consultul regulat la medicul ginecolog, mai ales că simptomele nu apar la toate femeile. Un alt semn al endometriozei este dificultatea de a rămâne însărcinată.
Cancer mamar
Cancerul la sân este unul dintre cele mai comune tipuri de cancer care afectează femeile, 1 din 8 femei fiind afectate de această boală pe parcursul vieții. Frica de această afecțiune nu ar trebui să te oprească să mergi la medic ca să îți examineze sânii în cazul unor dureri mamare sau al apariției unui nodul la sân, mai ales că tratamentul pentru un cancer diagnosticat incipient este totdeauna minim-invaziv și foarte eficient. Totodată, este recomandat să mergi preventiv la control o dată pe an, nu doar în caz de probleme.
În plus, există metode eficiente de prevenire care te ajută să depistezi din timp această afecțiune și să te menții sănătoasă, așa cum este o simplă ecografie mamară în București. Ecografia mamară este recomandată în special femeilor sub vârsta de 40 de ani, femeilor gravide sau celor care alăptează.
Fibroză uterină
Fibroza uterină este cea mai comună formă de tumoare necanceroasă care poate afecta femeile în timpul perioadei fertile. Aceasta se manifestă prin apariția unor tumori cu formă sferică la nivelul peretelui uterin. Simptomele după care poți recunoaște fibroza uterină sunt dureri la nivelul abdomenului, sângerări abundente la menstruație, urinări dese sau dureri în timpul actului sexual.
Odată ce apar aceste simptome, este necesar să mergi la medic, deoarece fibroza uterină netratată poate duce la infertilitate sau la avort spontan, în cazul femeilor însărcinate. Unele femei pot să nu prezinte niciun simptom și tocmai de aceea este important să mergi periodic la un consult, deoarece poate fi depistată chiar și în timpul unui control de rutină.
Sindromul ovarelor polichistice
Această afecțiune apare atunci când ovarele sau glandele suprarenale încep să producă mai mulți hormoni masculini decât în mod normal, iar rezultatul este apariția chisturilor în interiorul ovarelor. Simptomele pot să includă dureri în zona pelvisului, apariția acneei și a unor mici pete de culoare închisă pe piele.
Conform specialiștilor de la MayoClinic, dacă nu o tratezi la timp, afecțiunea poate provoca infertilitate, iar pe termen lung poate duce la apariția altor complicații, precum probleme cardiovasculare sau diabet de tip 2.
Sursă foto: Shutterstock