Noduli, discolorații sau alte modificări la nivelul sânilor – pot semnala cancerul mamar. Dacă observi că pielea din zona sânilor devine ridată, sfârcurile se retrag sau pielea se decolorează, căpătând nuanțe roșiatice sau roz, e cazul să mergi la medic. Aceste semne nu ascund mereu cancerul de sân, dar tocmai pe această rațiune amână femeile vizita la medic, iar astfel diagnosticul este întârziat, cu consecințe nefaste asupra sănătății.

Balonarea – aproape toate femeile s-au plâns, la un moment dat în viață, de acest simptom neplăcut. Dacă balonarea persistă și după încheierea menstruației sau ești mai mereu constipată, ar putea fi cazul să faci o vizită medicului, pentru că sunt semne ale cancerului ovarian sau de col uterin. De asemenea, senzația de preaplin după masă, deși nu ai mâncat foarte mult, este un alt simptom frecvent al cancerului ovarian.

Menstruație neregulată și dureri pelvine – dacă sângerările menstruale devin abundente dintr-odată, aparent fără motiv, și sunt însoțite de dureri joase de burtă, ar fi bine să faci un examen transvaginal. Acesta poate depista cancerul uterin, ovarian sau diverse tipuri de cancere vaginale, așa că nu amâna vizita la medic.

Tuse persistentă –  dacă durează mai mult de 3 săptămâni și nu este însoțită de alte simptome asociate de regulă răcelilor sau alergiilor (precum nasul înfundat, ochii înlăcrimați etc.), tusea persistentă poate fi un semn timpuriu al cancerului la plămâni. De asemenea, leucemia poate da simptome similare în cazul unei răceli sau bronșite, cum ar fi tusea, așa că este important să mergi la medic dacă problemele se manifestă pe termen lung și se agravează (tuse cu sânge). Tusea cauzată de cancerul de plămâni poate fi însoțită și de dureri de piept care radiază în umăr sau pe brațe.

Dureri de stomac și senzație de greață – crampele stomacale persistente sau care aduc cu sine senzație de greață pot fi semne ale ulcerului, dar și ale leucemiei sau ale altor tipuri de cancer (esofagian, hepatic, pancreatic, colorectal).

Febră și infecții frecvente – dacă observi că răcești din ce în ce mai des sau că faci febră în timpul nopții pe o perioadă îndelungată, ar fi bine să mergi la medic pentru analize mai detaliate. Cancerele de sânge se manifestă adesea prin infecții frecvente, cauzate de reducerea nivelului de celule roșii din sânge și dezvoltarea de celule albe anormale, care slăbesc imunitatea organismului. Simptomele specifice răcelii, precum febra, durerile de oase sau transpirațiile, care nu dispar în 2 săptămâni, trebuie investigate amănunțit la medic.

Dificultăți la înghițire – o durere de gât care persistă pe o perioadă mai lungă de câteva săptămâni sau care se înrăutățește poate fi un semn al cancerului de gât sau de stomac, dar și al cancerului pulmonar.
Vânătăi apărute din senin – discolorațiile pielii apărute în zone neobișnuite ale corpului, cum ar fi pe mâini, pe degete, genunchi, spate, pot semnala o problemă cu hemoglobina, proteina care ajută la transportul oxigenului în organele vitale. Reducerea nivelului de hemoglobină este adesea un simptom specific al leucemiei.
Scădere bruscă în greutate – lipsa poftei de mâncare și slăbirea inexplicabilă pot avea cauze grave, precum cancerul esofagian, pancreatic, de ficat sau de colon.
Oboseală persistentă și nejustificată – cu toții avem zile în care ne simțim lipsiți de energie, dar oboseala manifestată pe termen lung (mai mult de o lună) și fără o cauză anume, însoțită de respirația întreruptă sau sacadată, poate fi un semn de cancer, în special leucemie sau limfom.
Dureri de cap – dacă acestea apar din senin și fără motiv și ajungi să iei zilnic pastile cu ibuprofen ca să scapi de ele, mai bine ai face o vizită medicului neurolog, deoarece durerile persistente de cap pot semnala prezența unei tumori pe creier. Vezi aici și alte simptome specifice ale tumorilor pe creier!
Prezența sângelui în materiile fecale – de cele mai multe ori, acest simptom semnalează prezența hemoroizilor, dar există și situații când poate ascunde cancerul de colon. Din ce în ce mai multe persoane sub 50 de ani sunt diagnosticate cu cancer de colon, iar printre cauzele acestuia se numără alimentația nesănătoasă și lipsa de mișcare, care favorizează constipația și alte probleme digestive.
Alunițe, pistrui sau pete maronii pe față modificările survenite la nivelul pielii trebuie urmărite îndeaproape, pentru că pot fi semne timpurii ale cancerului de piele. Dacă o aluniță se înnegrește, își schimbă forma sau crește în dimensiuni, ar fi bine să o verifici la medicul dermatolog. Melanomul, unul dintre cele mai agresive forme de cancer de piele, este destul de rar întâlnit, dar evoluează rapid și viața pacientului este curmată în scurt timp, dacă nu se iau măsuri rapid.
Afte sau durere în cavitatea bucală – dacă astel de semne nu trec de la sine și se înrăutățesc, limba și gingiile capătă o culoare nenaturală sau maxilarul amorțește, ar fi cazul să faci o vizită medicului. Manifestările de acest tip pe o perioadă mai lungă de 2 săptămâni pot semnala cancerul oral.