Un „las’că trece” este, de cele mai multe ori, singurul lucru pe care-l facem, când nu ne simțim bine. Uite-așa, ajungem la medic când e deja cam târziu pentru a rezolva o problemă gravă de sănătate. Așa că ar fi cazul să iei măsuri de pe acum, cerând sfatul unui specialist, imediat ce sesizezi nereguli.

Iată ce semne rele nu trebuie ignorate:

1.Îți simți sufletul greu?

Parcă ai o piatră pe inimă și oftezi întruna. Până și respirația e îngreunată de durerea din capul pieptului. Și toate astea fără motiv, fără să fi depus vreun efort! Nu amâna vizita la medic! Pot fi multe cauze: o afecțiune respiratorie, semnele unei spasmofilii sau, și mai rău, astm ori cheaguri de sânge la plămâni.

2.Tușești? Cu sirop nu trece!

Când reprizele de tuse se prelungesc pe o perioadă mai lungă de timp, nu da vina pe apa prea rece, pe supa prea fierbinte, pe faptul că ai schimbat țigările ori că ai stat în curent! Ai auzit de bronhopneumopatia cronică obstructivă (BPOC)? Aceasta face ca circulaţia normală a aerului să fie parţial blocată, din cauza îngustării căilor aeriene. Este o afecțiune a adulților, în special fumători.

3.Hâc, hâc, hâc… Cine te pomenește?

Așa se spune în popor când sughite cineva. De fapt, sughițul poate fi semn de boală, dacă este urmat de tulburări ale respirației, de insomnii sau de stări de neliniște. Sughițul indică afecțiuni precum cele intestinale, gastrita, ulcerul duodenal, pancreatita, afecțiunile ginecologice, infarctul și chiar tumorile.

4.Nu mai căsca, fiindcă se ia!

Unii specilaiști cred că indică oboseala, stresul, neatenția sau plictiseala, că apare când creierul nu este suficient oxigenat, în vreme ce alții îl consideră o acțiune care indică relaxarea psihică. Cercetătorii au descoperit că ar avea și rolul de a regla temperatura corpului, că ar spori memoria și concentrarea. Numai că, există și situații în care căscatul e un semn clar de boală. Așa se întâmplă în disfuncțiile hormonale, la persoane cu migrene frecvente, cu un exces de dioxid de carbon în sânge, cu afecțiuni digestive, intestinale, cu lipsă de calciu, cu diabet în faza de debut, la anemici.

5.Intestinele se revoltă?

Ți-e jenă de nu mai poți când sunetele care se aud din burtă te fac de toată rușinea. Medicii le spun „boborisme” acestor zgomote perfect normale. Dar pot arăta și prezența paraziților intestinali, a gastritei, a colitelor și chiar a ocluziilor intestinale. Rușinos dar sănătos, râgâitul (eructația) e un act perfect obișnuit, imediat după masă. Dar în spatele acestuia se pot ascunde afecțiuni biliare, hernia hiatală, ulcerul gastric, sindromul colonului iritabil și chiar cancerul de colon. Deși pare greu de crezut, poate anunța un infarct!

6.Balonarea nu-i ușoară

Medicii denumesc acest simptom meteorism și îl asociază cu boli destul de grave, precum cancerul de colon sau de stomac. De obicei, balonarea e însoțită și de eliminarea gazelor intestinale prin flatulență. Cu cât mirosul acestora e mai urât, fără să fi consumat alimente „vinovate”, precum broccoli, ouăle, usturoiul, fasolea, cu atât riscul instalării unor afecțiuni digestive grave este mai mare.

7.Picioare umflate?

Este un avertisment al organismului, prin acumularea lichidelor în membrele inferioare. Inima, rinichii sau ficatul anunță că suferă. Diureticele nu sunt o soluție, avizul medicului, da! Iar o ședință de drenaj limfatic nu strică nimănui!

8.Pe ce lume ești?

Ți se întâmplă să simți cum pici din picioare. Te ia cu amețeală și leșin, de nu mai știi ce-i cu tine. Această stare, însoțită de confuzie, agresivitate bruscă poate indica o infecţie, o rană la cap, un nivel scăzut al zahărului în sânge. Dacă îți pierzi și vederea preț de câteva clipe, poate fi vorba de un preinfarct.

9.Iar curge sânge din nas!

Nu e bine deloc! Sângerările bruște sunt printre puținele indicii ale tensiunii arteriale crescute. Iar oscilațiile de tensiune netratate la timp pot avea efecte devastatoare pentru sănătate.

10.Păstrează-ți greutatea!

Obsesia siluetei perfecte nu rămâne fără urmări. Oscilațiile de greutate pot duce la diferite forme de boli interne grave. Când observi că ai slăbit într-o lună până la 5 kg, fără să fi făcut nimic în acest sens, dă fuga la medic! Ar putea fi o disfuncție a tiroidei, a ficatului sau chiar despre un cancer ascuns.

Dacă un nodul, cucui, ganglion sau orice altă apariție la suprafața pielii nu dispare de la sine în maximum 2 săptămâni, mergi neapărat la medic!

Sursa foto: wikimedia.org