Citește și: Ai un organism cu dezechilibre? De ce alimentaţia sănătoasă nu rezolvă totul!

Oboseala cronică– O stare de oboseală care parcă nu mai trece, indiferent cât te odihnești, trebuie să fie un semnal de alarmă. Dacă nu ai justificarea unei activități fizice sau a unei perioade de stres accentuat, merită să investighezi sănătatea. Acesta este unul dintre cele mai importante simptome pentru leucemie.

Scăderea în greutate– Dacă acul cântarului arată o scădere contantă în greutate, fără să faci un efort în acest sens, mergi la medic. O scădere ponderală de cinci kilograme sau mai mult într-un timp scurt constituie semnul cancerului la pancreas, stomac, esofag și pulmonar. Slăbirea apare deoarece celulele tumorale consumă multp energie din corp pentru a se mări sau elimină anumite substanțe care interferează cu metabolizarea alimentelor, potrivit specialiștilor americani.

Durerile și febra pot ascunde boli mortale

Dureri persistente – O durere persistentă care nu dispare cu săptămânile chiar dacă ai luat analgezice este semnalul că ceva nu e deloc bine în organism. Durerile care nu trec sunt semnalul puternic că există în corp o tumoare osoasă sau, în cazul bărbaților, o tumoare la testicule. Pe de altă parte, o durere de cap sâcâitoare poate fi semnul la creier, așa cum o durere continuă de spate poate indica un cancer de colon, rect sau ovare.

Febră îndelungată– O stare febrilă îndelungată, fie ea și nu foarte intensă care nu trece cu remediile recomandate de doctor, necesită investigații. Leucemiile și limfoamele agresează sistemul imunitar și corpul încearcă să se apere provocându-și febră.

Modificări ale pielii– Când faci duș, analizează-ți puțin cu privirea, brațele, picioarele și spatele. Încearcă să memorezi alunițele și urmărește-le singură evoluția. Schimbarea formei sau a culorii poate ascunde un melanom.

Schimbarea ”programului” de urinare sau defecare– Necesitatea de a urina mai des însoțită de o durere în timpul micțiunii pot constitui semnul prezenței unei tumori la vezică sau la prostată. Diareea recurentă sau constipația pot fi asociate unei tumori colono-rectale.

Fii atentă la petele din gură

Tusea și răgușeala îndelungate– O tuse care nu se lasă învinsă cu remediile de la medic sau o răgușeală îndelungată fără motiv sunt menționate de specialiștii de la American Cancer Society ca fiind indicatori ai apariției unei tumori la laringe sau la tiroidă.

Sângerările din senin– Fii atentă la sângerările din senin și fără motiv. O expectorație cu sânge poate fi urmara unei tumori la plămâni. Sângele din fecale poate fi semnul unei cancer de colon sau rectal. Sângerarea vaginală poate fi simptomul unei cancer renal sau de vezică urinară. Sângerarea din sfârcuri e semnul înfricoșător al cancerului mamar.

Dificultățile de digestie– Dacă ai probleme cu digestia, chiar și după o masă lejeră sau dacă ai probleme la înghițit alimente, atunci e posibil să fie vorba de o tumoare la esofag, stomac sau la faringe.

Pete albe în gură– Dacă îți apar în gură pete albicioase care se mențin și după ce igienizezi dantura și cavitatea bucală, pot indica leucoplachie, o afecțiune precanceroasă cauzată de fumul de țigară sau de consumul excesiv de alcool. Dacă nu sunt tratate, duc fără îndoială la cancer al cavității bucale.

Citește și: