Ştiai că picioarele transmit informaţii despre toate celelalte părţi ale corpului? Sunt adevărate indicii despre sănătate pe care trebuie să le investighezi mai departe cu ajutorul medicului de familie.

Gambele umflate, gleznele dureroase sau crampele musculare dezvăluie probleme de sănătate din partea superioară a organismului. Până şi diabetul sau problemele de nutriţie pot fi „citite” în picioare. Iată ce mesaje îţi transmit membrele inferioare, pornind de la unghii până la muşchi.

Unghiile crăpate

Când unghiile se lăţesc şi încep să crape, iar carnea din jurul lor devine gălbuie, ele te avertizează că ai putea suferi de anemie. Această afecţiune este însoţită de oboseală accentuată, ameţeli, dureri de cap şi dificultăţi de respiraţie. Cere sfatul unui medic şi introdu în meniul zilnic alimente bogate în calciu, fier şi vitamina C, care ajută la absorbţia fierului.

Unghiile infectate, indicii despre sănătate

Onicomicoza sau ciuperca unghiei este o infecţie de care scapi greu. Poate persista ani de zile, dacă nu urmezi un tratament susţinut. În cazurile grave, este nevoie inclusiv de îndepărtarea chirurgicală a unghiei bolnave.

Persoanele care suferă de diabet zaharat sau cele care au un sistem imunitar slab sunt predispuse la infecţii ale unghiilor piciorului. Așadar, dacă a apărut ciuperca unghiei din senin, verifică și concentrația zahărului din sânge.

Degetul mare umflat şi dureros

Ce înseamnă? Probabil gută. Această boală de modă veche este, de fapt, o formă de artrită şi presupune inflamaţia articulaţiilor şi tendoanelor. Guta poate fi legată de consumul preponderent de carne, în special vânat şi fructe de mare. Uneori, poate fi asociată cu boli de rinichi sau cu hipertensiune arterială. 

Articulaţii dureroase

Artrita reumatoidă îşi face simţită prezenţa în primul rând la nivelul articulaţiilor de la degete. În acelaşi timp, pot fi afectate şi încheieturile mâinilor. Durerea este însoţită de umflături, înroşirea pielii şi senzaţia că îţi înţepenesc articulaţiile.

Artrita afectează simetric articulaţiile de la picioare şi de la mâini. Boala nu poate fi vindecată complet, dar poate fi ţinută în frâu prin medicamente, fizioterapie şi exerciţii fizice.  

Crampe musculare frecvente

Cârceii dureroşi din gambe anunţă o deficienţă de minerale precum calciu, magneziu sau potasiu. Dacă suferi frecvent de această problemă, masează-ţi picioarele înainte de a te întinde seara, în pat. Când apar cârceii, pune comprese reci sau comprese cu alcool pe zona dureroasă.

Răni care se vindecă greu

Zgârieturile, tăieturile minore sau iritaţiile care par că nu se mai vindecă pot fi semn de diabet. Dacă le neglijezi, se pot transforma în infecţii greu de tratat.

Poţi recunoaşte uşor diabetul şi după alte simptome precum setea persistentă, oboseala accentuată, urinarea frecventă, vederea înceţoşată sau pierderea în greutate.

Picioarele reci

Remedii naturale pentru mâini și picioare reci: Ceaiuri care stimulează circulația sangvină

Femeile se plâng mai des decât bărbaţii că au picioarele reci şi amorţite. Sunt indicii despre sănătatea lor pe care nu trebuie să le ignore.

Acest lucru poate fi consecinţa sedentarismului, dar poate fi şi semnul unor probleme ale tiroidei, glanda care controlează temperatura corpului şi metabolismul.

De asemenea, picioarele reci indică o circulaţie periferică slabă, simptom care, la rândul lui, trădează posibile afecţiuni cardiace, ateroscleroza, diabetul sau anemia.  

Pielea crăpată între degete

Este semnul unei boli de piele care poartă un nume nepotrivit: „piciorul atletului”. Boala este dată de o ciupercă care se dezvoltă în încălţămintea de proastă calitate, care nu permite aerisirea pielii. Ciuperca provoacă mâncărime şi scărpinatul o ajută să se răspândească pe toată suprafaţa piciorului. Dacă nu este tratată corect, cu unguente antimicotice, pielea crăpată se va infecta şi va deveni dureroasă. 

Degetele tricolore

Ţi s-a întâmplat vreodată să observi că degetele de la mâini sau de la picioare se fac albe, apoi capătă o nuanţă albăstruie şi, în final, se înroşesc? Ei bine, acesta este sindromul Raynaud care se manifestă de obicei la frig sau când treci prin emoţii puternice. Uneori, sunt afectate şi nasul, urechile sau bărbia, iar schimbarea de culoare este însoţită de durere.

Vârfurile degetelor umflate

Arată caraghios, dar nu e de glumit! Când vârfurile degetelor se umflă şi se deformează, este semnul unei afecţiuni grave a plămânilor, inclusiv cancer.

Unele boli de inimă sau unele afecţiuni gastrice pot avea şi ele acest simptom. Vârfurile umflate ale degetelor de la picioare sunt indicii despre sănătate care ridică mari semne de întrebare. Este recomandat să ceri ajutorul unui medic cât mai curând cu putinţă și să îți faci analizele complete.