În ziua de azi, din ce în ce mai multă lume suferă din cauza ritmului de viaţă alert. Stresul în exces, epuizarea nervoasă, depresiile, insomniile au ajuns afecţiuni foarte obişnuite. Pentru aceste probleme, există o serie de calmante naturale, plante care au un efect calmant și de inducere a unui somn odihnitor, fără efectele negative pe care le au somniferele.

Plante împotriva nervilor

Păducelul, ciuboţica-cucului, sunătoarea, lavanda, teiul şi talpa-gâştii reprezintă adevărate sedative naturale. Le poți folosi sub formă de tinctură sau de ceai. Luate înainte de culcare, dau un somn odihnitor, fără efectele adverse pe care le au somniferele de sinteză. Sunt bune şi pentru afecţiunile cardiace pe fond nervos. Atenţie, însă: nu folosi nici calmante naturale dacă urmează să conduci maşina, pentru că se pot produce accidente.

Citește și: Remedii naturale pentru durerile de cap. Sfaturi de la dr. farmacist Ovidiu Bojor

Calmante naturale: Valeriana

Valeriana este cel mai potrivit remediu împotriva anxietății și are acțiune sedativă asupra întregului sistem nervos. În plus, calmează crampele stomacale și palpitațiile cardiace. Se ia câte un vârf de cuțit de pulbere de rădăcină uscată de trei ori pe zi. Se poate face infuzie dintr-o linguriță de rădăcină la o cană cu apă fierbinte. Se bea seara, la culcare.

Tinctura de valeriană se prepară din 20 g de rizomi și rădăcini la 100 ml de alcool de 60-70º prin macerare timp de opt zile. Se iau 15-20 de picături amestecate în puțină apă de trei ori pe zi, ultima doză seara, la culcare. Dr. farmacist Ovidiu Bojor remarcă: „nu se cunosc nici efecte secundare, nici restricții în sarcină și nici interacțiuni cu alte medicamente. Totuși, dacă urmează să conduci un autoturism sau să lucrezi cu mașini, nu folosi produse pe bază de valeriană cu cel puțin o oră înainte.”

Calmante naturale: Passiflora

Substanțele pe care fructele de passiflora le conțin au efect de calmant al stărilor nervoase (angoase, stări de agitație, isterie, palpitații). Ajută și la tratarea tulburărilor date de menopauză, sindromului premenstrual și a tulburărilor gastro-intestinale de natură nervoasă. Extractele din passiflora au efect antispasmodic și sunt bune în crizele de astm, fără a pune în pericol bolnavul, sedându-l prea mult. Se găsește în compoziția unor produse la magazinele cu produse naturale care se folosesc conform indicațiilor de pe ambalaj. Pentru a obține rezultate, se fac cure de cel puțin o lună.

Citește și: Remedii naturale pentru durerea de cap de tip cluster. Cum tratezi durerea de cap de tip cluster prin metode naturale

Plante antispastice și analgezice

Există numeroase calmante naturale. Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor recomandă arnica și cătușnica.

Arnica are efect analgezic, moderează activitatea centrilor nervoși superiori, având efecte sedative. Tinctura se prepară din 10 g de inflorescenţe uscate la 100 ml alcool de 60°-70°, prin macerare timp de opt zile. Se iau 20-25 picături în puțină apă de două ori pe zi, atât ca sedativ, cât şi în tratamentul spasmelor vasculare. În dozele menționate nu prezintă contraindicații sau reacții adverse. Însă tratamentul prelungit poate produce dermatite. În doze mai mari, devine toxică; iar în doze şi mai mari, are efecte paralizante.

Dr. farmacist Ovidiu Bojor

Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor

Cătușnica are efect antispastic, sedativ. Este recomandată mai ales în caz de insomnii și crampe stomacale. Se face infuzie dintr-o lingură de plantă uscată recoltată în timpul înfloririi la o cană cu apă. Se beau două-trei căni pe zi. Se obțin rezultate bune și prin tratamentul cu tinctură, preparată din 20 g de plantă la 100 ml de alcool de 70°. Se iau 20-25 de picături în puțină apă de trei ori pe zi. În dozele recomandate, nu prezintă contraindicații,” scrie specialistul.

Sursa foto: Jacinta Lluch Valero / flickr.com

Vezi şi lapte de măgăriță – ce beneficii surprinzătoare are și când e contraindicat!