Să previi e mai ușor decât să tratezi. Așa că nu mai sta pe gânduri și fă-ți o programare la medicul de familie. Citește cu atenție cele ce urmează și solicită-i recomandările cuvenite.
Iată cele 10 analize obligatorii pentru oricare femeie:
1. Sânii la control!
Indiferent dacă te supără cu ceva sau nu, sânii trebuie examinați periodic. Chiar și dacă te numeri printre femeile care știu să-și autoexamineze bustul și faci asta regulat, tot se mai poate întâmpla să nu observi anumite nereguli. Prin urmare, mamografia joacă un rol important, mai ales dacă ai trecut de 35 de ani. Chiar și o ecografie mamară poate scoate la iveală anumite probleme ascunse.
2. Ca-ntre noi, femeile!
Vizita la ginecolog nu este o plăcere, dar e atât de necesară! Oricât de neplăcută e consultația, examenul pelvian și Testul Papanicolau nu trebuie evitate, indiferent de vârstă, mai ales dacă ai o viață sexuală activă. Cele câteva minute de disconfort te ajută mai mult decât îți poți imagina. În plus, o dată pe an, nici nu e mult. Astfel poți preveni apariția cancerului sau depista diverse afecțiuni cu transmitere sexuală.
3. Cu digestia cum stai?
Majoritatea femeilor suferă cumplit din cauza constipației. Iar consecințele nu se lasă așteptate. De la hemoroizi, fisuri anale, până la sângerări rectale și chiar cancer de colon nu e decât un pas. Ase face că un consult detaliat e absolut necesar. Colonoscopia își face datoria în astfel de situații. Este o investigație care permite medicului să analizeze interiorul tubului digestiv, cu ajutorul unui furtun subțire, prevăzut cu o cameră care preia imagini. Cele mai tinere dintre noi pot face, preventiv, testele de depistare a hemoragiilor oculte sau examinarea cu bariu.
4. Îți pulsează sângele la tâmple?
Poate fi vorba despre o presiune crescută a sângelui. Orice dereglare a tensiunii arteriale duce la afecțiuni destul de greu de tratat. Iar de la 40 de ani încolo, creșterea presiunii sanguine este absolut normală. Dacă te prezinți la timp la medic, se poate rezolva totul cu o dietă echilibrată, cu mișcare și cu tratament. De ce să amâni controlul, când presiunea sanguină în limite normale e secretul vieții îndelungate?
5. Zahărul e periculos… în sânge!
Deși nu este vorba neapărat despre zahărul consumat în alimentație, nivelul lui crescut în sânge aduce cu sine complicații grave. În multe cazuri, chiar și stresul prelungit poate fi cauza. Pancreasul suprasolicitat dă semne de oboseală, nu mai vrea să secrete insulina cum trebuie și de aici apar o mulțime de probleme. Cea mai mare dintre ele este diabetul zaharat, o boală pe viață. Verifică-ți glicemia măcar o dată pe an, ca să nu suferi tot restul zilelor!
6. Colesterolul nu e bun
Grăsimea care se depune pe pereții vaselor de sânge îngroșându-le și restricționând circulația sângelui este extrem de periculoasă. Studiile cercetătorilor spun că, în fiecare minut, 2 oameni mor din cauza nivelului crescut al colesterolului care duce la afecțiuni cardiovasculare fatale. Un banal test de sânge îți poate salva viața.
7. Slab sau gras?
Nici foarte slab nu e bine să fii, iar gras nici atât. Problemele cauzate de alimentația neregulată pot cauza boli severe și, în special dereglări de metabolism. Ține legătura cu un nutriționist, un specialist endocrinolog și respectă un regim echilibrat. Orice scădere sau creștere bruscă în greutate este semn de boală.
8. Pielea e o carte de vizită
Deși avem tendința să o ignorăm, pielea trebuie tratată cu multă atenție. Alunițele trebuie verificate anual, mai ales dacă ne numărăm printre împătimiții băilor de soare. În rest, o vizită la dermatolog e crucială, pentru că poate depista la timp o formă de cancer de piele incipientă.
9. Lărgește-ți orizonturile!
Chair dacă nu ai probleme deosebite, vizita la oftalmolog nu trebuie amânată. Și asta pentru că poți preveni anumite afecțiuni grave, precum glaucomul, cataracta, care, netratate, duc la orbire.
10. Imunizează-te!
Totul e perfect în regulă cu tine? Felicitări! Dar nu te culca pe-o ureche! O gripă banală poate avea complicații fatale, mai ales în zilele noastre. Solocită-i medicului să-ți facă toate vaccinurile necesare, ca să preîntâmpini orice neplăcere. Și nu uita să treci și pe la stomatolog!