Citește și: 10 alimente pentru oase puternice. Ce este bun pentru sănătatea oaselor
Peștele gras-Peștele precum somonul, macroul, tonul și sardinele sunt bogate în acizi grași omega 3 care reduc inflamația. Dacă mănânci de câteva ori pe săptămână astfel de pește, gătit sănătos ( la abur, spre exemplu), scazi riscul de a suferi de inflamații și boli de inimă cu 23%.
Cereale integrale– Inflamația nu-și mai face apariția atât de ușor dacă înlocuiești cerealele rafinate – folosite la pâine, paste cu cele integrale. Acestea din urmă conțin mai multe fibre care și-au dovedit eficiența în a reduce valoarea proteinei C reactivă, un marker al inflamațiilor din sânge.
Legume cu frunze verde închis– Vitamian E poate constitui factorul cheie în protejarea organismului împotriva moleculelor inflamatoare numite citokine. Unele dintre cele mai bune surse de vitamina E sunt spanacul, varza kale și broccoli. Legumele cu frunze verde închis și legumele crucifere sunt așadar recomandate.
Nucile– O altă sursă de grăsimi sănătoase care combat inflamațiile sunt nucile. Mai ales migdalele bogate în fibre, calciu și vitamina E, dar și nucile care conțin o cantitate mare de acid alfa-linoleic. O dietă bogată în aceste elemente reduc markerii inflamatori în doar șase săptămâni.
Roșiile sunt mai bune împotriva inflamațiilor dacă sunt gătite
Soia– Studiile au evidențiat că izoflavonele ajută la scăderea valorilor markerilor inflamatori. Soia conține astfel de izoflavone mai ales dacă nu e modificată genetic sau extrem de procesată. Include cât mai mult lapte de soia, tofu și edamame în alimentația ta.
Lactate cu conținut scăzut de grăsimi– Produsele lactate sunt considerate a fi declanșatori ai bolilor inflamatorii precum artrita reumatoidă deoarece unii oameni au alergii sau intoleranță la caseină, proteina care se găsește în lactate. De aceea, produsele ”light” precum iaurtul conțin anumite probiotice care reduc inflamații precum guta.
Ardeii grași– Ardeii grași colorați conțin cantități importante de antioxidanți și un nivel scăzut de amidon.. Ei conțin și capsaicină, o substanță care s-a dovedit eficientă în reducerea inflamațiilor.
Roșiile- Acestea reduc inflamațiile în cazul unor anumiți oameni. Sunt bogate în licopen care reduce procesul de inflamație în plămâni, mai ales dacă mănânci des roșii gătite, nu crude.
Sfecla– Culoarea fantastică a acestei legume este grăitoare privind conținutul de antioxidanți. Sucul de sfeclă nu numai că reduce inflamațiile dar și protejează de cancer și boli de inimă.
Ghimbirul și turmericul– nAcestea condimente, comune pentru gastronomiile indiană și asiaticp au fost declarate drept buni combatanți ai inflamațiilor. Așadar, folosește aceste condimente oricât de des posibil. Efectele se vor vedea imediat, mai ales în cazul suferinzilor de gută și artrită.
Citește și: