Ingrediente pentru turtă dulce cu gem:
● 250 g miere
● 125 g unt plus o lingură
● 200 g zahăr brun
● 60 ml lapte rece
● 2 lingurițe praf de copt
● 500 g făină ● 2 ouă
● 1/2 linguriță sare
● o linguriță scorțișoară
● 3 lingurițe ghimbir proaspăt ras
● o linguriță praf de nucșoară
● o linguriță praf de cuișoare
● un praf piper negru
● 400 g gem de prune
Pentru glazură:
● 100 g ciocolată
● 100 ml frișcă lichidă
1. Într-un castronel ceramic se amestecă sarea cu scorțișoara, nucșoara, cuișoarele, piperul și făina. Într-o crăticioară, la foc mic, se topesc untul, mierea și zahărul. În alt vas se amestecă laptele, ghimbirul și ouăle.
2. Compoziția cu lapte se pune peste cea cu miere, se amestecă și apoi se toarnă în vasul cu făină. Se amestecă bine, se acoperă cu folie de plastic și se lasă la frigider pentru 4 zile.
3. Aluatul se împarte în trei și se coc trei foi în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă 17 minute, după care se dau la rece.
4. Se așază foile cu gem între ele pe o tavă, se învelesc apoi cu hârtie, se așază un tocător de lemn desupra și se lasă la frigider 2 zile. Apoi, se acoperă cu glazura făcută din frișcă fiartă amestecată cu ciocolata ruptă.
Sursa foto:Shutterstock