Ingrediente:
Pentru blat:
►10 ouă
►10 linguri zahăr
►2 linguri cacao
►6 linguri nucă măcinată
►un praf sare ►3 linguri făină
►un plic zahăr vanilat
Pentru cremă:
►6 gălbenușuri
►200 g zahăr
►esență de vanilie
►100 ml lapte
►2-3 plicuri cafea instant
►un praf sare
►350 g unt
►3 linguri rom natural sau coniac
Pentru sirop:
►250 ml apă
►250 g zahăr
►coaja de la 2 lămâi
►50 ml coniac
►un plic cafea instant
Pentru ornat:
►mix de alune de pădure, caju, nuci, fistic şi migdale
1. Se separă pentru început ouăle. Gălbenușurile se freacă cu sare, iar albușurile se bat spumă. Se adaugă zahărul în ploaie, gălbenușurile, nucile măcinate, cacaua și făina cernute. Se încorporează ușor să nu se formeze cocoloașe și se toarnă în forma de tort, tapetată cu hârtie. Se bagă apoi în cuptorul încins în prealabil.
2. Cât timp se coace blatul, se pregătește siropul. Se pun zahărul și apa la fiert. Se fierbe la foc mic și, la final, se adaugă romul, cafeaua instant și coaja de lămâie.
3. Se freacă gălbenușurile cu zahărul, se adaugă un praf de sare, vanilia și laptele fierbinte. Se amestecă bine până ce începe să se îngroaşe. Se lasă apoi la răcit, după care se încorporează puțin câte puțin în crema de unt frecată cu romul natural. La sfârșit, se adaugă cafeaua instant.
4. Se taie blatul răcit în trei foi şi se însiropează, apoi se îmbracă cu cremă. Tortul se ornează cu migdale, caju, alune, fistic și nuci bine rumenite, date prin sirop. Se lasă la rece 1-2 ore.