Ingrediente:
Pentru aluatul de ecler:
►3 ouă
►75 ml ulei
►150 ml apă
►300 g făină
Pentru crema de ecler:
►4 ouă
►500 ml lapte
►un plic zahăr vanilat
►4 linguri făină
►12 linguri zahăr
►un praf sare
►75 g unt
►3 linguri cafea
Pentru crema de ornat:
►300 g brânză mascarpone
►4 gălbenușuri
►250 g zahăr pudră
►4 linguri cafea
►2 linguri lichior Amaretto
►un plic zahăr vanilat
Pentru caramel:
►200 g nucă
►100 g zahăr
Mod de preparare:
1. Pentru început, se pregătește aluatul. Uleiul și apa se pun într-o cratiță să dea în clocot. Imediat ce au început să fiarbă, se adaugă făina cernută. Se oprește focul și se amestecă compoziția.
2. Se lasă să se răcească la temperatura camerei și apoi se adaugă ouăle, unul câte unul. Se toarnă compoziția în tavă cu un poș și apoi se coc la 160 °C. După ce s-au rumenit, se scot din tavă și se taie pentru a fi umplute.
3. Se pune laptele să fiarbă, ouăle se bat bine cu zahărul, se adaugă sarea, vanilia, făina, cafeaua și laptele fierbinte. Se pune crema pe foc și se amestecă ușor  să nu se prindă. După ce s-a legat compoziţia, se oprește focul și se adaugă untul. Cu această cremă se umplu eclerurile și se lasă să se răcească.
4. Separat, se prepară crema pentru ornat. Gălbenușurile se freacă cu zahărul, cu vanilia și cu lichiorul Amaretto. Se adaugă brânza mascarpone și cafeaua.
5. Se prepară și caramelul. Se topește zahărul și se adaugă nucile. Se pun pe o hârtie și se lasă să se răcească. Se aranjează eclerurile pe un platou unul lângă altul astfel încât să ia forma unui blat clasic, și se ornează cu crema de cafea și cranțul cu nuci. Se lasă la rece cel puţin o oră.