Ingrediente:
► 300 g iaurt de post
► 250 g zahăr
► 125 g margarină
► 125 ml apă minerală sau lapte de soia
► 300 g făină
► un praf de sare
► esență de vanilie
► un praf de copt
► coajă de lămâie și de portocală
Pentru umplutură:
► 2 kg mere ► 2-3 linguri zahăr
► scorțișoară
1. Se curăță pentru început merele, se spală, se scot sâmburii și se aranjează pe un platou. Se presară zahăr amestecat cu scorțișoară și coajă de lămâie și de portocală, apoi se acoperă o oră, ca să-și lase sucul aromat.
2. Separat, se pune iaurtul într-un bol și se freacă cu margarina topită în prealabil și cu zahărul. Se obține o cremă pufoasă.
3. Praful de copt se adaugă în compoziție, se pune laptele de soia sau apa minerală, vanilia, coaja de lămâie și făina cernută. Se amestecă ușor și se toarnă în tava tapetată cu margarină și făină.
4. Se pun merele deasupra și se bagă în cuptor la 120° C. Se lasă 40 de minute și, după ce s-a copt uniform, se scoate și se lasă să se răcorească, apoi se răstoarnă pe un platou. Se ornează cu frișcă de post sau se pudrează cu zahăr.