Ingrediente:

Pentru blat:

  • 250 g nuci mărunțite
  • 250 g făină
  • 2 ouă
  • 2 lingurițe praf de copt
  • 150 g zahăr
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • o linguriță scorțișoară măcinată
  • 1/4 linguriță cuișoare măcinate
  • 1/2 linguriță nucșoară
  • 1/4 linguriță sare
  • 150 g iaurt slab
  • 125 ml suc de portocale
  • 2 lingurițe coajă rasă portocale
  • 60 ml ulei
  • Pentru decor:

  • 100 g ciocolată neagră
  • 50 g fructe uscate
  • 1. Nucile se pun la cuptor și se lasă aproximativ 7 minute, se scot și se lasă la răcit.
    2. Se amestecă făina cu praful de copt, scorțișoara, cuișoarele, bicarbonatul, nucșoara și sarea. Ouăle și zahărul se amestecă pentru a obține o cremă omogenă. Iaurtul se amestecă cu coaja rasă de portocale și apoi se toarnă peste amestecul de ouă, alternativ cu uleiul și sucul de portocale.
    3. Se adaugă ingredientele uscate, în două reprize, se amestecă, se adaugă nucile mărunțite și, după amestecare, se pune aluatul într-o formă de tort unsă cu ulei și tapetată cu făină. Se dă la cuptor aproximativ 40 de minute. Se lasă la răcit.
    4. Se topește ciocolata și se toarnă peste blatul răcit așezat pe un grătar.
    5. Se ornează cu fructe uscate sau nuci, tăiate mărunt.

    Sursa foto:Shutterstock