Ingrediente:

Pentru blat:

  • 100 g unt
  • 3 ouă
  • 100 g nuci măcinate
  • 150 g făină
  • 100 g zahăr
  • 1/2 linguriță bicarbonat
  • sucul unei lămâi
  • coaja unei lămâi
  • Pentru crema albă:

  • 14 linguri gris
  • un litru apă
  • 100 g zahăr
  • 200 g unt
  • zeama unei lămâi
  • Pentru umplutura cu mac:

  • 200 g mac
  • 200 ml lapte
  • 100 g zahăr
  • 1. Pentru blat, se amestecă
    ouăle cu untul moale și, după
    ce se obține o cremă omogenă,
    se adaugă zahărul, nucile, sucul
    de lămâie și coaja rasă, făina
    și bicarbonatul. Se amestecă
    foarte bine și se toarnă aluatul
    într-o formă de copt unsă cu
    unt. Se coace 35 de minute și
    apoi se lasă să se răcească.
    2. Pentru cremă, zahărul și
    apa se pun pe foc și, când dă
    în clocot, se trage de pe foc
    și se pune grișul în ploaie. Se
    amestecă energic, se repune pe
    foc și se lasă sa devină o cremă
    groasă, până când grișul a fiert.
    Se trage de pe foc, se pune
    untul și se mixează.
    3. Pentru stratul de mac, acesta
    se râșnește și se pune la fiert
    cu laptele și zahărul. Se lasă un
    clocot, două și se trage apoi de
    pe foc.
    4. Blatul se taie în două și se
    reașază pe platoul de servit
    cu jumătate din cantitatea de
    cremă de griș si amestecul cu
    mac. Cu restul cremei de griș se
    decorează la exterior și se lasă
    la frigider de pe o zi pe alta.

    Sursa foto:Shutterstock