Ingrediente pentru tort cu cremă de caramel:

Pentru blat:

● 200 g ciocolată neagră
● 200 g unt plus 20 g pentru uns tava
● o linguriță cafea instant
● 170 g făină

● 1/4 linguriță praf de copt sau bicarbonat

● 200 g zahăr brun
● 200 g zahăr alb cristale
● 25 g cacao

● 3 ouă
● 75 ml lapte bătut

Pentru cremă:

● 4 linguri caramel gata preparat
● 100 g ciocolată albă
● 120 ml frișcă lichidă

Pentru glazură:

● 200 g ciocolată neagră
● 280 ml frișcă lichidă
● 2 linguri zahăr

Pentru decor:

● nucă

1. Pentru blat, ciocolata și untul tăiate bucăți se pun într-un vas, se adaugă cafeaua instant și 125 ml apă rece. Se încălzește la foc pentru ca ingredientele să se topească și nu să se fiarbă. Apoi, se amestecă făina cu bicarbonatul sau
praful de copt, cele două tipuri de zahăr și cacaua. Se bat ouăle și se pun peste amestecul de făină, apoi se pune laptele bătut. Se adaugă și ciocolata cu untul topite, se amestecă și se toarnă într-o tavă unsă cu unt. Se lasă la cuptor 90 de minute. Apoi se lasă complet la răcit.
2. Pentru cremă, 60 ml frișcă lichidă se fierb și se toarnă în trei reprize peste ciocolata ruptă bucăți. Se amestecă, se lasă să ajungă la temperatura camerei și apoi se toarnă restul de frișcă amestecată în prealabil cu crema de caramel. Se amestecă bine, se acoperă cu folie de plastic și se dă la frigider pentru o oră.
3. Pentru glazură, frișca se pune pe foc cu zahărul și când fierbe se toarnă peste ciocolata ruptă bucăți. Se amestecă pentru a ajuta topirea ciocolatei.
4. Blatul se taie cu un cuțit cu lamă lungă în două sau trei foi și se așază pe un platou cu cremă între straturi. Se toarnă glazura, se așază nucile, se lasă să se răcească în totalitate și se dă la frigider pentru 4 ore.

Crezi sau nu, poti termina o masa si cu un tort de post!

Îți recomand să încerci și acest tort cu foi de miere!

Sursa foto:Shutterstock