Ingrediente pentru tartă dulce cu lămâie și bezea:

Pentru coaja de tartă dulce cu lămâie și bezea:

● 250 g făină

● 100 g zahăr pudră
● 20 g pudră de migdale

● 250 g unt

● un ou (50 g)

Pentru crema de lămâie:

● 375 ml zeamă de lămâie
● coajă de lămâie răzuită

● 210 g gălbenuș de ou
● 240 g ouă întregi

● 6 g gelatină, hidratată în 36 ml apă
● 250 g zahăr

● 225 g unt

Pentru bezea:

● 4 albușuri

● 250 g zahăr

1. Pentru coaja de tartă se amestecă făina, zahărul și pudra de migdale la mână sau la mixer. Se adaugă untul tăiat
bucățele și se încorporează în amestec. Apoi se adaugă oul și se amestecă bine.
2. Se lasă la frigider 25 de minute apoi se întinde aluatul, astfel încât să aibă 4 mm grosime. Se pune în formă și se
bagă la cuptor 15-20 de minute.
3. Urmează prepararea cremei de lămâie. Dacă folosiți gelatină pudră, aceasta trebuie hidratată cu 36 ml de apă călduță. Foile de gelatină se țin în apă rece.
4. Se pun la fiert zeama de lămâie și răzătura. Separat, se amestecă zahărul cu gălbenușurile și cu ouăle.
Se spumează bine. Când zeama de lămâie începe să fiarbă, turnăm jumătate peste amestecul de ou cu zahăr, amestecăm bine și apoi turnăm tot în oală cu cealaltă jumătate de zeamă de lămâie.

5. Când începe să se îngroașe și dă primul semn de fierbere, o luăm de pe foc. Încorporăm gelatina, amestecând cu telul sau cu mixerul. Continuăm să amestecăm până obținem temperatura de 40°C, temperatură la care putem
încorpora untul tăiat în bucățele. Dacă nu dispunem de un termometru, crema
trebuie să fie călduță la mână. Amestecăm bine și apoi turnăm în cojile de tartă coapte anterior. Se țin la frigider până se încheagă.
6. Albușurile și zahărul pentru bezea se bat bine cu mixerul până devin spumă. Se decorează tarta, apoi se bagă la cuptor timp de 10 minute pentru a se rumeni.

Mai vrei să încerci și alt fel de tarte? Ce spui de o tartă aperitiv cu ciuperci?