Ingrediente:
►2 verze medii
►un kg carne tocată
►3 cepe
►50 g orez cu bobul rotund
►o legătură mărar
►sare
►piper negru măcinat
►costiţă afumată pentru ornat
►mărar uscat
►200 g pastă de roşii
►1-2 foi de dafin
Pentru mămăligă:
►300 g mălai
►50 g unt
►un litru apă
►sare grunjoasă
►smântână
1. Se lasă varza în apă rece la desărat,
apoi se scurge bine şi se pregătesc foile. Separat, se curăţă ceapa şi se căleşte
2-3 minute, cât să se înmoaie.
2. Se amestecă bine carnea tocată cu ceapa, verdeaţa, orezul spălat, sare şi piper, după gust. Se pun în cratiţă mărar uscat, costiţă afumată şi pastă de roşii.
3. Se rulează saramalele şi se aşază în cratiţă. Pe deasupra se pune varza tocată mărunt, foile de dafin, mărar, slănină, şi restul de pastă de roşii. Se acoperă cu apă clocotită şi se pun să fiarbă la foc mediu.
4. Jumătate din timp se fierb pe aragaz, iar restul de timp se rumenesc în cuptor.
5. Se pregăteşte mămăliga, se lasă să se răcească şi se feliază cu o formă sau, dacă nu, cu un pahar. Sarmalele se servesc cu smântână şi mămăligă.