Cuprins
Salata de boeuf este un preparat ce are la bază carne, legume și maioneză care leagă toate aceste ingrediente. Se pregătește ușor, însă este important să respecți pașii de preparare. Iată ce ai de făcut pentru cea mai bună rețetă de salată de boeuf.
Rețete pentru salată de boeuf
Salată de boeuf cu carne de vită
Ingrediente
- 400 gr mușchi de vită;
- 300 gr mazăre;
- 10 cartofi albi;
- 3 morcovi;
- O rădăcină de țelină;
- Castraveți și gogoșari în oțet;
- Sare, piper, maioneză.
Mod de preparare
Pentru început, curăță cartofii și pune-i la fiert, întregi. Curăță și morcovii împreună cu țelina, taie-le în bucăți mai mici și pune la fiert. Carnea de vită taie-o în bucăți mai mici și pune-o și pe ea la fiert. Toate legumele se pot pune la fiert în același vas.
Când legumele și carnea au fiert, lasă-le să se răceasca.
Separat, pune mazărea la fiert, atât cât este necesar. Mazărea congelată nu are nevoie decât de câteva minute de fierbere
Se toacă mărunt castraveții și gogoșarii. Când restul ingredientelor s-au răcit, se taie și ele mărunt și se amestecă cu murăturile și mazărea.
Se condimentează după gust cu sare și piper, se adaugă maioneză, după gust, și se amestecă toate.
Salata de boeuf se pune într-un bol încăpător, se poate orna cu fire de pătrunjel verde, și se dă la rece pentru minim o oră înainte de servire.
Salată de boeuf cu rasol de vită
Ingrediente
- 1 kg rasol de vită;
- 500 gr mazăre;
- 500 gr castraveți murați;
- 300 gr gogoșari murați;
- 5 cartofi, 5 morcovi;
- O rădăcină de țelină, o rădăcină de păstârnac.
Pentru maioneză: 200 gr iaurt, 200 gr muștar, 5 gălbenușuri de ou, sare, piper.
Mod de preparare
Pune rasolul de vită în 2 litri de apă și lasă-l la fiert, la foc mic, până când este gata. Spuma care se formează la suprafață, ia-o cu o spatula de câte ori este nevoie.
Curăță legumele, spală-le, pune-le la fiert și lasă-le până când sunt bine fierte. Pune și mazărea, separat, la fiert.
Strecoară legumele, toacă-le în cubulețe mici. Toacă mărunt și murăturile. Când carnea a fiert, toacă-o în cubulețe mici. Amestecă toate legumele împreună cu carnea, condimentează cu sare și piper după gust.
Pregărește maioneza de casă amestecând toate ingredientele până când obții o cremă untoasă.
Pune salata de boeuf într-un bol încăpător, iar deasupra decorează cu albuș de ou fiert, pătrunjel verde sau cu murături.
Salată de boeuf cu piept de pui
Ingrediente
- 2 bucăți piept de pui;
- 4-5 cartofi mari;
- 2-3 morcovi;
- O bucată păstârnac;
- 5-6 castraveți murați;
Ingrediente pentru maioneză: un gălbenuș de ou, 70 ml ulei, 2 lingurițe de muștar, zeama de la o lămâie.
Mod de preparare
Curăță legumele și pune-le la fiert împreună cu carnea. După ce au fiert, lasă-le să se răcească, iar apoi toacă-le mărunt, cubulețe. Toacă mărunt și carnea de pui.
Toacă mărunt și castraveții murați, stoarce-i de zeamă și amestecă-i cu restul legumelor.
Pregătește acum maioneza din gălbenușul de ou, muștar și adaugă treptat ulei până când maioneza se îngroașă. Adaugă spre final și zeama de lămâie. Condimentează după gust cu sare și piper.
Pune salata de boeuf într-un bol, ornează cu felii de castravete murat și dă la frigider pentru minim o oră înainte de servire.
Salată boeuf cu legume
Ingrediente
- 5 cartofi mari;
- 3 morcovi mari;
- 150 gr mazăre;
- Un borcan de 200 gr de castraveți murați și unul de gogoșari murați;
- Ingrediente pentru maioneză
- 2 ouă;
- 2 linguri de muștar;
- Ulei de floarea soarelui;
- O lămâie.
Mod de preparare
Pune legumele întregi la fiert. Spală-le bine înainte și pune-le cu tot cu coajă. Pune și mazărea separat la fiert. Când au fiert ingredientele, lasă-le să se răcească, apoi taie-le în cubulețe mici.
Acum, pregătește maioneza. Amestecă 2 gălbenușuri de ou cu muștarul, sucul de la lămâie și toarnă uleiul treptat, în fir subțire, în timp ce amesteci constant. Adaugă spre final, când aproape ai terminat uleiul și zeama de lămâie.
Amestecă maioneza cu toate legumele fierte și tăiate. Pune salata de boeuf într-un bol, apoi ornează cu ou fiert sau cu verdeață proaspătă.
Salată de boeuf cu ciuperci
Ingrediente
- Un kilogram de cartofi;
- 4-5 morcovi mari;
- 400 gr ciuperci;
- 200 gr mazăre;
- Maioneză.
Mod de preparare
Curăță de coajă morcovii și cartofii și pune-i la fiert într-un vas mare. Separat, pune și mazărea la fiert. Spală ciupercile, opărește-le pentru câteva minute, apoi toacă-le mărunt. Când legumele au fiert și s-au răcit, toacă-le mărunt, amestecă-le și condimentează cu sare și piper.
Pregătește acum maioneza dintr-un gălbenuș de ou crud, adaugă o linguriță de muștar, și pune ulei treptat, în fir subțire, aproximativ 70 de ml. La final, toarnă și zeama de lămâie.
Încorporează maioneza cu restul legumelor și ornează salata boeuf după bunul plac.
Trucuri pentru o maioneză de casă perfecta
Fără maioneză, nicio rețetă de salată de boeuf nu este completă. Maioneza cremoasă leagă toate ingredientele și oferă preparatului un gust aromat. Însă, este important să respecți câțiva pași importanți atunci când pregătești maioneză de casă. Iată care sunt trucurile pe care trebuie să le respecți pentru o maioneză perfecta.
Respectă ordinea în care adaugi ingredientele. Întotdeauna pune prima dată gălbenușurile, apoi adaugă muștarul și uleiul treptat, în fir subțire.
Dacă folosești gălbenuș fiert de ou, amestecă bine încă de la început, pentru a nu rămâne cocoloașe.
Uleiul se adaugă întotdeauna în maioneză în cantitate mica, până când observi că se îngroașă compozția. Ulterior, se poate torna ulei și în cantități mai mari.
Folosește doar zeamă de lămâie proaspăt stoarsă, sucul de lămâie cumpărat separat poate schimba gustul maionezei.
Dacă preferi să faci maioneza cu mixerul, atunci toate ingredientele se pun în bol și se amestecă la o viteză medie pentru câteva minute. Se adaugă treptat și uleiul până când se obține o maioneză cremoasă.
Condimentele folosite în maioneză, sare și piper, se adaugă de la începutul rețetei, pentru a se omogeniza bine toate ingredientele.
Imediat după ce ai făcut maioneza, aceasta se păstrează la rece, în frigider, pentru că altfel își poate altera gustul.
Cum repari maioneza tăiată
Maioneza se taie atunci când te grăbești în prepararea ei și adaugi prea mult ulei încă de la bun început. Din fericire, se poate repara maioneza tăiată prin câteva trucuri simple. Iată ce faci dacă s-a tăiat maioneza.
Adaugă în bolul în care faci maioneza două linguri de apă fierbinte și amestecă ușor până când se leagă din nou ingredientele.
Adaugă încă un gălbenuș de ou, crud, în maioneză dacă aceasta s-a tăiat. Sparge gălbenușul într-un castron, iar apoi adaugă-l treptat pentru a repara maioneza.
Adaugă o lingură de muștar în plus. Ai grijă ca muștarul să fie la temperatura camerei. Muștarul va ajuta la o consistență mai cremoasă a maionezei.
Citește și: Rețete de sarmale – ingrediente și mod de preparare pentru cele mai bune sarmale
Sursă foto: 123rf.com