Cei mai mulţi dintre noi respectăm propriile reţete, fie că sunt moştenite de la bunici, fie că le-am inventat noi după propriul gust, uneori nu strică să ne sfătuim și cu specialiști, să aplicăm din când în când modalităţile altora de conservare.

Gogoșari – Beneficii și proprietăți


Mai dulci decât ardeii graşi, gogoşarii îi poţi găsi cu uşurinţă mai ales toamna, au un conţinut vitaminic şi de antioxidanţi extrem de sănătos pentru organismul uman.

Plini de vitamine, minerale şi antioxidanţi, gogoşarii, legumele-vedetă ale toamnei, pe cât sunt de gustoşi, pe atât sunt de benefici sănătăţii. Vitaminele A şi C pe care le conţin sunt antioxidanţi puternici ce ajută la combaterea radicalilor liberi şi la prevenirea anumitor boli de inimă, cancere şi cataracte.

Vitamina B5, acidul folic şi fibrele previn apariţia bolilor cardiovasculare. Licopenul este o substanţă ce contribuie la menţinerea sănătăţii inimii. Despre acest carotenoid, cercetătorii spun că poate preveni apariţia anumitor tipuri de cancer precum cel de prostată, cel de vezică, cel de plămâni, cancerul cervical şi cancerul pancreatic.

Potasiul, un alt element pe care îl conţin gogoşarii, este un mineral esenţial care contribuie la funcţionarea optimă a muşchilor şi a sistemului nervos, dar şi a inimii. El contribuie la menţinerea unei bune tensiuni arteriale. Calităţile gogoşarilor devin extraordinare atunci când legumele sunt puse la murate. Aceştia devin adevărate medicamente deoarece conţin surse importante de vitamina C, A, licopen şi magneziu.

Gogoșarii sunt excelente arme împotriva infecţiilor şi chiar vin de hac tumorilor. Ei conţin o cantitate impresionantă de vitamina C care, pe lângă faptul că este un puternic antioxidant, asigură o bună absorbţie a fierului.

De asemenea, sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care face vederea mai bună, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E – cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului. Gogoşarii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

Cinci beneficii ale gogoşarilor

 • Bogaţi în vitamina C. Pe lângă un puternic antioxidant, vitamina C asigură o bună absorbţie a fierului.
 • Efect diuretic. De asemenea, gogoşarii sunt o bună sursă de vitamina B6, cu efecte diuretice, şi magneziu, care combate anxietatea.
 • Menţin pielea tânără. Nu e de neglijat nici conţinutul de vitamina A, care ajută la o bună vedere, în special pe timpul nopţii, şi vitamina E cu rol important în menţinerea unui aspect tânăr al pielii şi părului.
 • Ard calorii. Studii recente au arătat că gogoşarii activează procesul de încălzire a organismului şi măresc rata metabolică, iar asta te ajută să arzi mai multe calorii, deci să slăbeşti.
 • Previn cancerul. Gogoşarii roşii sunt bogaţi în licopen, un colorant vegetal, care ajută la prevenirea multiplelor tipuri de cancer, inclusiv cel de prostată şi cel pulmonar.

Activează metabolismul

Culoarea lor roşiatică este legată de nivelul de licopen pe care aceştia îl au în compoziţia sa şi care contribuie la menţinerea sănătăţii inimii printre altele, cercetătorii fiind de părere că gogoşarii te pot proteja de anumite forme de cancer în special cel de prostată, vezică, pancreatic şi cervical.

La fel ca ardeii iuţi, gogoşarii conţin şi ei capsaicină, chiar dacă într-o doză mai mică, însă şi aşa tot contribuie cu succes la activarea termogenezei, stimulând în acelaşi timp şi metabolismul.

Este indicat în curele de slăbire tocmai datorită gamei largi de nutrimenţi benefici bunei funcţionări a organismului uman.

În cazul în care suferi de afecţiuni gastrointestinale consumul de gogoşari poate fi consumat cu încredere, având capacitatea de a calma şi vindeca durerile de la nivelul gâtului şi de a diminua sângerările nazale, acest fapt fiind explicat de prezenţa vitaminei K.

Ardeiul gras, ideal în cura de slăbire

Pentru că este scăzut în calorii și are o muțime de vitamine, antioxidanți și minerale, ardeiul gras este una dintre cele mai potrivite legume dacă vă aflați într-o cură de slăbire. Ardeiul gras și gogoșarul stimulează tranzitul intestinal datorită fibrelor dietetice pe care le conțin.

Conform unui studiu, chinezii, care consumă mari cantități de ardei gras au cu 27% mai puține șanse de a face cancer pulmonar, și asta în condițiile în care unt printre cei mai mari fumători din lume.

În plin sezon, este potrivit să incluzi zilnic în meniu câte o porție de ardei gras sau de gogoșari, consumați ca atare la gustări, în combinație cu diverse legume sau ca granitură la bucatele din carne sau pește. Evitați să îi gătiți prin prăjire în ulei!

În frigider, ardeiul se păstrează în pungi de hârtie până la șapte zile. Ardeii dulci pot fi congelați fără să fie opăriți, la fel și ardeii copți pot fi congelați. Copți și curățați de coajă sunt potriviți în special pentru cei cu stomacul sensibil și care suferă de colon iritabil.

Încercați și aceste rețete de gogosari in otet

Gogoșarii – Cum trebuie consumați


Cea mai bună modalitate pentru a-i consuma este cea crudă, în salate, sub formă de suc proaspăt, iar după dorință, și copți la cuptor.

În 100 de grame de ardei sînt 125 de mg de vitamina C, adica 100% din doza zilnica recomandată. În compozitia ardeiului se mai adaugă 0,8 mg de vitamina B6 si 0,45 mg de vitamina K. Vitamina A este si ea prezentă, beta-carotenul fiind un antioxidant foarte puternic, care contracarează efectele radicalilor liberi și reduce daunele pe care aceștia le produc arterelor, nervilor și țesuturilor.

Sunt sursa numărul unu de vitamina C

Ardeiul gras și gogoșarul conțin vitamina C în cantități uriașe. Ardeiul gras verde are de două ori mai multă vitamina C decât citricele, iar ardeiul roșu conține cu 330% mai multă vitamina C decât o portocală – vitamina care stimulează arderea grăsimilor din depozite prin activarea enzimei L-carnitina din mușchi, care contribuie la sinteza moleculelor noi de colagen și menține organismul tânăr, care proteajează organismul de inflamații, sporește imunitatea și curăță arterele de grăsimi.

Un gogoşar proaspăt ar trebui să aibă o suprafaţă lucioasă, nu ternă. Suprafaţa lui trebuie să fie fermă şi lipsită de pete sau alte imperfecţiuni. Gogoşarii lipsiţi de luciu sau cu puncte înnegrite trebuie evitaţi.

Verifică tulpina. Aceasta ar trebui sa fie verde, tânără.

Cântăreşte gogoşarul în mână. Pentru mărimea lui, ar trebui să pară greu.

Gogoșarii – Păstrare și conservare


Dacă este vorba de păstrarea legumelor și fructelor, atunci congelarea, fierberea (în dulceață, compot sau amestecuri de zarzavaturi), deshidratarea, afumarea sunt cele mai uzuale metode de conservare a acestora.

Congelarea legumelor și a fructelor proaspete autohtone este cea mai sănătoasă metodă de păstrare peste iarnă, agentul de conservare fiind temperatura scăzută.

Legumele și fructele trebuie bine spălate și uscate înainte de congelare. Cea mai mare parte din vitamine și enzime își păstrează proprietățile și după decongelare, de aceea, odată decongelate (la temperature frigiderului), legumele și fructele trebuie consumate la scurt timp.

În cazul zarzavaturilor, al bulionului de legume, zacuștii, compoturilor și dulcețurilor de fructe, agenții de conservare sunt atât temperatura de fierbere, cât și concentrația mare de zaharuri existentă în aceste produse.

Din punct de vedere nutritiv, compoturile, gemurile și dulcețurile spre exemplu sunt foarte bogate în glucide și extrem de sărace în alți nutrienți esențiali, fiind produse alimentare dezechilibrate nutrițional, care trebuie consumate rar și în cantități mici.

Uscarea verdețurilor și a fructelor în special este o metodă veche de a păstra diverse poame: mere, pere, prune, gutui, struguri (stafide) peste iarnă. Prin uscare fructele se concentrează în zaharuri și își mențin calitatea fibrelor, mai ales dacă sunt uscate la rece. Odată cu uscarea înainte fructele erau și afumate, procedeu care le conservă, însă le încarcă și cu o serie de produși toxici (nitriți) pentru organism.

În ceea ce privește murăturile, un lucru este cert: legumele (varza, castraveții, conopida, gogonelele) conservate în apă cu sare neiodată artificial (dar și hrean, semințe de mărar și muștar, usturoi sau sfeclă roșie) au valoare nutritivă net superioară celor conservate în oțet.

Legumele sunt astfel fermentate și se generează bacterii lactice cu rol probiotic și importante pentru imunitatea și sănătatea noastră digestivă. Conservantul în cazul murăturilor este acidul lactic, care favorizează producerea de vitamine și crește biodisponibilitatea lor.

Atenție trebuie manifestată însă pentru aportul mare de sare pe care îl furnizează murăturile, consumându-le cu alimente mai puțin sărate.

Îți recomandăm câteva idei de conserve pentru iarna

Top 10 secrete pentru gogoșari murați reușiți


Un studiu efectuat recent de Asociaţia Pro Consumatori a scos la iveală faptul că majoritatea murăturilor aflate pe rafturile supermarketurilor conţin aditivi care pot determina apariţia cancerului gastric.

De aceea cea mai bună soluție o reprezintă murăturile făcute în casă. Iată câteva secrete care te vor ajuta să faci cei gustoși gogoșari murați în oțet în confortul propriei case.

1. Alegerea gogoșarilor nu se face la întâmplare

Pentru a fi siguri că ne vor ieși cei mai buni gogoșari murați, trebuie să fim foarte atenți când mergem la cumpărături.

Un gogoşar proaspăt ar trebui să aibă o suprafaţă lucioasă, nu ternă. Suprafaţa lui trebuie să fie fermă şi lipsită de pete sau alte imperfecţiuni. Gogoşarii lipsiţi de luciu sau cu puncte înnegrite trebuie evitaţi.

Dacă am eliminat aspectele de mai sus, nu uita să verifici tulpina. Aceasta ar trebui sa fie verde, tânără.

Pe cât de important este aspectul și culoarea, clar nu trebuie să uităm și de greutate. Cântăreşte gogoşarul în mână. Pentru mărimea lui, ar trebui să pară greu.

2. Forma gogoșarilor contează

Atât cărțile de bucate cât și internetul sunt pline de rețete cu gogoșari murați. Dacă le răsfoiți un pic veți observa că in majoritatea rețetelor, gogoșarii se taie în bucățele înainte de a se pune la conservat.

Nu te speria, nu este o tragedie dacă tu vrei să îi folosești întregi. Gogoșarii tăiați în bucățele sunt cei mai indicați, deoarece, în această formă, marginile sunt expuse la zeama în care vor sta la murat, atfel, absorbind și acaparând toate aromele și proprietățile din aceasta.

Această metodă le dă gustul lor desăvârșit și de neînlocuit.

Utilizând acest secret, îți garantăm că vei avea cei mai gustoși și aromați gogoșari murați.

3. Gogoșarii trebuie spălați foarte bine

Fie că i-am cumpărat de la supermarket, de la piață, sau i-am cules din grădina proprie, un lucru pe care nu trebuie să-l uiți este să speli foarte bine gogoșarii înainte de ai folosi.

De ce? Foarte simplu! Chiar dacă îi avem din propria grădină și nu am folosit chimicale pentru ai ajuta să crească, in aer găsim o sumedenie de bacterii și acarieni. Aceste impurități, dacă nu sunt îndepărtate cu grijă, vor interveni și afecta gustul gogoșarilor.

Dacă îi cumpărăm de la supermarket sau de la piață, atunci cu atât mai mult trebuie să îi curățăm foarte bine de impurități, deoarece niciodată nu vom ști cu ce au fost tratați și crescuți.

4. Evitați pe cât posibil conservanții

Deși cele mai multe rețete de murături conțin conservanți, încearcă pe cât posibil să eviți să îi utilizezi în preparatul tău.

Un conservant este o substanță chimică adăugată unor produse, precum alimente, băuturi, medicamente, vopsele, probe biologice sau cosmetice, cu scopul de a preveni descompunerea acestora prin inhibarea microorganismelor sau a unor reacții chimice indezirabile.

Conservanții antimicrobieni previn degradarea produselor, care poate avea loc din cauza anumitor microorganisme.

Procesele de oxidare sunt cauza majoritară a degradării produselor alimentare, în special a celor cu conținut ridicat în grăsimi.

Chiar dacă prin folosirea de conservant gogoșarii tău vor rezista mai mult, ei nu vor avea același gust ca aceia făcuți natural, fărăaditivi speciali.

Dacă întradevăr dorești să folosești conservanți, încearcă unii naturali și anume, cei mai comuni conservanți antioxidanți sunt acidul ascorbic (vitamina C) și ascorbații.

Astfel te vei bucura de un gust natural și aromat, care îți vor garanta premiul I pentru cei mai buni gogoșari murați.

5. Zahărul și sarea fac diferența pentru gogoșarii murați reușiți

Cu toții am auzit povestea cu sarea în bucate, dar oare ce rol are zahărul în această poveste?

Ei bine așa cum sarea dă gust mâncării și fără ea totul ar fi fad și anost, zahărul are o proprietate total diferită.

Prin adăugarea de zahăr, prin procesele lui de descompunere și dizolvarea, acesta scoate în evidență toate celelate gusturi, intensificănd astfel aromele.

Prin urmare, prin adăugarea de zahăr și sare la fierberea oțetului, acestea două vor intensifica gusturile și soluția omogenă rezultată fa deborda în arome și savoare.

6. Cei mai buni gogoșari se fac în doua etape

Dacă ai început pregătirile pentru a face gogoșari murați trebuie să știi si să ții cont de un lucru.

Cei mai buni gogoșari murați se fac în doua etape. Așa că înarmeazăte cu răbdare căci nu îi vei termina de preparat într-o singură zi.

Prima fază:

 • Se spală bine gogoşarii, se lasă să se scurgă de apă se scoate cotorul şi seminţele şi se taie în patru. Se pun într-un vas încăpător. Separat se fierbe oțetul cu zahărul şi sarea până se obţine o soluţie omogenă.
 • Se toarnă amestecul de oţet, sare şi zahăr peste gogoşari şi se acoperă. Se ţin în vasul cu amestec până a două zi. Din când în când se amestecă în vasul cu gogoşari pentru ca soluţia să îi cuprindă pe toţi.
 • Peste noapte, gogoşarii vor lasă mai multă zeamă.

A doua fază:

 • A două zi se separă gogosarii de zeamă şi se aşează în borcane curate şi uscate.
 • Bucăţile de gogoşari trebuie aşezate cât mai aproape unele de altele. Printre ele se aşează bucăţi de hrean, usturoi, foi de dafin şi frunze de ţelină.
 • La final se pun câteva boabe de piper şi muştar.
 • Se strecoară zeamă pentru a evita că impurităţile din gogoşari să fie puse în borcane.
 • Se toarnă zeamă peste gogoşari astfel încât să se acopere.
 • Se pun capacele şi se aşează la loc răcoros.

7. Borcanul în care se pun gogoșarii este foarte important

Un lucru este cert, nu putem face gogoșari murați sau orice alt fel de murături fără borcan.

Borcanul reprezinta „dispozitivul” în care se depozitează gogoșarii.

Acesta trebuie ales cu atenție, atât din punct de vedere al mărimii cât și al materialului din care este făcut (cel mai recomandat este borcanul de sticlă).

Dacă am trecut de acest pas, trebuie să nu uităm să spălăm cu sfințenie borcanul. Dacă borcanele nu sunt curate și uscate, datorită bacteriilor și picăturilor de apă rămase pe borcan, există riscul să fermenteze gogoşarii.

8. Țelina este un ingredient de nelipsit în orice rețetă de gogoșari murați

Țelina este foarte importantă în compoziția gogoșarilor murați.

Fie că este vorba de rădăcina de țelină, sau de frunze verzi de telină, acestea sunt nelipsite atunci când vine vorba de muraturi.

Principalele substanţe active importante din ţelină sunt: vitaminele A, B şi C, săruri minerale, colină, tirazină, acid glutamic, anhidridă sedanomică şi sedanolidă (compuşi specifici ţelinei).

Ţelina acţionează în organism ca un bun agent digestiv, diuretic, antiasmatic, carminativ, expectorant.

De asemenea prin adăugarea de țelină la compoziția de gogoșari murați, acesta oferă un gust unic și plăcut.

9. Nu uitați de boabele de piper și de muștar

În general boabele de piper și de muștar sunt folosite în mancăruri pentru a spori gustul acestora.

Dacă nu știai, acestea au un rol important în conservarea murăturilor.

Dacă dorești ca murăturile tale să fie ferme și fragede pentru un timp îndelungat, prin adăugarea de boabe de piper și muștar vei preveni înmuierea acestora.

Pentru a avea parte de gogșari murați fermi și gustoși,  nu uita de boabele de piper și muștar.

10. Locul de depozitare al gogoșarilor trebuie să fie ales pe măsură

Dacă ai respectat toate etapele de mai sus și ai ajuns la un produs final, te poți relaxa un pic și să fii mândră de succesul tău.

Cum scopul muraturilor în general este de a fi păstrate pentru o perioadă de timp îndelungată, loculd e depozitare trebuie ales cu grijă.

Dacă nu suntem atenți în alegerea locului, putem să ne trezim cu gogoșari fermentați, moi sau chiar cu un gust departe de cel gustos pe care ni l-am imaginat și dorit.

Așa că în alegerea locului de depozitare trebuie să găsești un spațiu cât mai răcoros, departe de razele soarelui şi de orice fel de sursă de căldură.

5 rețete de gogoșari murați


Lângă o friptură merge foarte bine o salată de “murături”. Iată 5 rețete de gogoşari în oţet care vor face deliciul preparatului dumneavoastră.

1. Rețetă de gogoşari murați în oţet fără fierbere

Ingrediente:

– 4 kg de gogoşari
– 400 ml oţet de vin de 9 grade
– 400 grame zahăr
– 80 grame sare pentru murături
– o legătură frunze de ţelină
– o lingură de boabe de piper
– o lingură de boabe de muştar
– trei bucăţi de hrean
– câţiva căţei de usturoi
– câteva frunze de dafin

Mod de preparare:

Se spală bine gogosarii, se lasă să se scurgă de apă se scoate cotorul şi seminţele şi se taie în patru. Se pun într-un vas încăpător. Separat se fierbe oterul cu zahărul şi sarea până se obţine o soluţie omogenă. Se toarnă amestecul de oţet, sare şi zahăr peste gogoşari şi se acoperă.

Gogoşari în oţet fără fierbere REŢETĂ. Se ţin în vasul cu amestec până a două zi. Din când în când se amestecă în vasul cu gogoşari pentru că soluţia să îi cuprindă pe toţi.

Peste noapte, gogosarii vor lasă mai multă zeamă. A două zi se separă gogosarii de zeamă şi se aşează în borcane curate şi uscate. Dacă borcanele nu sunt uscate există riscul să fermenteze gogosarii.

Bucăţile de gogoşari trebuie aşezate cât mai aproape unele de altele. Printre ele se aşează bucăţi de hrean, usturoi, foi de dafin şi frunze de ţelină. La final se pun câteva boabe de piper şi muştar.

Se strecoară zeamă pentru a evita că impurităţile din gogoşari să fie puse în borcane. Se toarnă zeamă peste gogoşari astfel încât să se acopere. Se pun capacele şi se aşează la loc răcoros.

2. Rețetă de gogoșari dulci-acrișori în oțet

Ingrediente:

 • 6 kg de gogoşari
 • 750 ml. oţet
 • 750-800 grame zahăr
 • trei linguri cu vârf de sare neiodată
 • un plic piper boabe
 • un plic boabe coriandru
 • un plic muştar boabe
 • un plic foi de dafin
 • o ţelină mai mare cu frunze
 • o legătură de hrean
 • o legătură de morcovi

Mod de preparare:

Gogoşarii se spală, se curăţă de cotor şi seminţe după care se taie sferturi sau jumătăţi, în funcţie de cât sunt de mari.

Morcovii se taie fâşii, rădăcina de ţelină la fel, iar frunzele se rup în bucăţi de 6-7 centimetri. Hreanul se taie şi el bastonaşe.

Într-un vas, se amestecă oţetul cu zahărul şi sarea până se dizolvă, fără a se încălzi sau fierbe.

Se adaugă apoi plicurile de muştar, coriandru şi piper boabe.

Într-un vas mai mare se pun gogoşarii tăiaţi, feliile de morcov, feliile şi frunzele de ţelină. Peste acestea se toarnă compoziţia lichidă şi se amestecă uşor, fără a strivi feliile de gogoşar.

Toată compoziţia se lasă peste noapte la temperatura camerei.

Dimineaţa se aranjează în borcane gogoşarii, printre care se pun bucăţi de morcov, ţelină, frunze de ţelină şi deasupra o fâşie, două, de hrean, apoi se toarnă compoziţia lichidă împreună cu boabele distribuite uniform în borcane.

Veţi observa că aceştia îşi vor lăsa suficient suc propriu, astfel încât nu mai este nevoie să adăugaţi apă. Borcanele se capsează şi se aşază în cămară la loc răcoros.

3.  Rețetă de gogoşari murați umpluţi cu conopidă

Ingrediente:

 • 5 kg de gogoşari
 • 3 kg de conopidă
 • zahăr brun
 • sare neiodată pentru murături
 • condimente de murături
 • oţet de 9 grade

Mod de preparare:

În primul rând, trebuie să spălăm şi curăţăm de cotoare şi seminţe gogosarii şi îi punem cu gura în jos la scurs. Spălăm conopida bine sub jet de apă şi îi desprindem buchetele.

O ţinem o jumătate de oră în apă cu oţet să iasă toate impurităţile din ea. După trecerea timpului o scoatem din apă şi o lăsăm la scurs.

Începem să umplem gogoşarii cu bucheţele de conopidă până terminăm de umplut toţi gogosarii. Anterior sterilizăm borcanele.

Pumem gogosarii umpluţi cu conopidă în borcane şi la un borcan de 800 g adăugăm o lingură de sare, 2 linguri de zahăr, 100 ml de oţet, condimente pentru murături şi umplem cu apă.

Capsăm bine borcanul. Aşa se face cu toţi gogosarii pe care îi avem. Băgăm borcanele la cuptor pentru 40 de minute să se sterilizeze bine.

După sterilizare oprim focul iar borcanele fierbinţi cu gogoşarii umpluţi cu conopidă le punem într-o pătură groasă şi împăturim bine.

Le lăsăm până a două zi când ele se răcesc. Punem borcanele în cămara răcoroasă şi întunecată, cu gura în jos.

4. Gogoşari în sos de muştar

Ingrediente:

 • 3 kg gogoşari
 • 300 gr muştar
 • 300 ml oţet
 • 300 ml ulei
 • 300 ml zahăr
 • 7-8 foi dafin
 • 1 lingură boabe piper
 • 3 linguriţe sare grunjoasă

Mode de preparare:

Spălăm gogosarii şi îi punem cu gura în jos la scurs.

Curăţăm gogosarii de cotoare şi seminţe şi îi tăiem felii.

Pregătim sosul. Punem într-un vas uleiul, oţetul, zahărul, muştarul, dafinul, boabele de piper şi sarea.

Dăm într-un clocot, apoi adăugăm gogosarii. Fierbem câteva minute până când gogosarii vor scădea şi vor fi acoperiţi de sos.

Punem gogosarii în borcane şi turnam sosul peste ei. Înfiletam bine capacele. Aşezăm borcanele într-un vas pe fundul căruia am pus un prosop şi completăm cu trei sferturi cu apă. Dăm în câteva clocote şi le lăsăm apoi să se răcească.

Depozităm borcanele în cămară la loc răcoros.

5. Gogoşari în oţet ca la bunica acasă

Ingrediente:

 • 6 kg gogoşari
 • 1 kg de morcov, ţelină şi hrean curăţate şi tăiate după gust
 • frunze de ţelină
 • 1 l oţet
 • 4 l apă
 • 10 linguri zahăr
 • 5 linguri sare
 • 3 g foi de dafin
 • 5 g piper boabe
 • 5 g muştar boabe

Mod de preparare:

Speli gogoşarii, îi tai în patru şi îi cureţi de seminţe.

Conopida o rupi bucheţele şi o speli sub jet de apă.

Speli frunzele de ţelină şi le pui deoparte.

Pui pe fundul unui borcan de 10 litri un strat de frunze de ţelină şi unul de hrean.

Aşezi un rând de gogoşari, unul de conopidă şi tot aşa până termini ingredientele.

Printre ei pui morcovii, ţelina, hreanul şi funzele de ţelină.

Separat faci o saramură din apă, oţet, sare şi zahăr. Amesteci şi adaugi foile de dafin, piperul şi muştarul boabe.

Opreşti focul când începe să clocotească şi, aşa fierbinte, o torni în borcan. Ai grijă să pui metal sub borcan. Laşi la răcit şi acoperi gura borcanului cu folie de plastic.

Dacă vrei, îl poţi închide ermetic cu un capac, dar trebuie să-l întorci imediat cu gura în jos şi să-l ţii aşa până se răceşte, apoi îl întorci şi îl depozitezi în cămară.

Dacă ești topit după murături, avem și rețeta de gogoșari în bulion!

Citește și:

Cum să faci rapid castraveții în saramură de vară!

Beneficiile murăturilor în dietă

Cum să folosești aspirină pentru gogonele. Și alte utilizări mai puțin știute!