Vezi care sunt cele mai simple și aromate prăjturi cu caise. Rețete pe care le poți pregăti din doar câteva ingrediente pe care le ai în casă.

Rețete de prăjituri cu caise

Prăjitură răsturnată cu caise

Ingrediente

  • 400 gr caise;
  • 150 gr făină;
  • 120 gr zahăr;
  • 60 gr unt cu peste 80% grăsime;
  • 50 gr gem de caise;
  • 40 gr zahăr brun;
  • 4 ouă;
  • Un plic zahăr vanilat;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Caisele se spală, se curăță de sâmburi și se taie în bucăți mai mici. Se pun într-o tavă pentru cuptor, iar peste ele se pune zahărul brun.

Se separă albușurile de gălbenușuri, iar peste albușuri se pune un praf de sare și se mixează până când devine o spumă tare. Se adaugă treptat și zahărul și se bate până când se obține o bezea lucioasă. Se adaugă peste și gălbenușurile și untul topit și se mixează pentru câteva secunde, la viteză mare, până se încorporează toate ingredientele.

Se adaugă treptat și făina, coaja de la lămâie și se amestecă cu o spatulă. Compoziția obținută se pune în tavă, peste caise, se nivelează totul și se dă la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade.

Când prăjitura este gata, se lasă să se răcească, după care se răstoarnă și se scoate din tavă. Se unge prăjitura cu o pensulă cu gem de caise ușor încălzit.

Prăjitură cu caise și iaurt

Ingrediente

  • 450 gr caise;
  • 300 gr făină;
  • 180 gr zahăr;
  • 150 ml ulei;
  • Un plic praf de copt;
  • 4 ouă;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Ouăle se amestecă cu zahărul și se mixează până când își dublează volumul. Se adaugă și iaurtul și se mai mixează pentru câteva secunde. Se adaugă acum și uleiul, coaja de lămâie și se continuă mixarea. Se încorporează și făina cu praful de copt.

Caisele se spală și se taie în cubulețe mici. Mai mult de jumătate din cantitatea de caise se pune peste compoziția făcută mai sus. Se pune totul într-o tavă potrivită pentru cuptor, iar deasupra se pun restul feliilor de caise. Se da la cuptor pentru 35-40 de minute, la 180 de grade, sau până când prăjitura cu caise trece testul scobitorii.

Pandișpan pufos cu caise

Ingrediente

  • 500 gr caise;
  • 270 gr făină;
  • 200 gr zahăr;
  • 60 ml ulei;
  • 6 ouă;
  • Un plic zahăr vanilat;
  • Un vârf de sare.

Mod de preparare

Albușurile se bat cu un praf de sare până devin spumă. Apoi se adaugă treptat zahărul, și cel vanilat, și se mixează până când acesta se topește. Se adaugă și uleiul treptat și gălbenușurile și se continuă mixarea la o viteză mică. Se adaugă și făina și se amestecă cu o spatulă, de sus în jos.

Jumătate din compoziția obținută se pune într-o tavă pentru cuptor, se presară jumătate din cantitatea de caise pe care le-ai tăiat în bucăți mai mici. Pune și cealaltă jumătate de compoziție și restul de fructe deasupra și dă tava cu prăjitură la cuptor pentru 35 de minute, la 180 de grade, sau până când prăjitura este bine rumenită.

Crumble cu caise

Ingrediente pentru aluat

  • 200 gr făină;
  • 120 gr unt;
  • 100 gr zahăr;
  • 50 gr miez de nucă;

Ingrediente pentru umplutură

  • 14 caise mari;
  • 60 gr zahăr brun;
  • Zeama de la o lămâie;
  • O jumătate de linguriță de scorțișoară.

Mod de preparare

Caisele se spală și se curăță de sâmburi, se amestecă cu zahărul, zeama de lămâie și scorțișoara și se lasă deoparte.

Într-un vas se amestecă ingredientele pentru aluat. Se pun caisele cu sucul obținut într-o tavă, peste se adaugă compoziția făcută mai sus, iar deasupra se pun nucile mărunțite.

Se dă totul la cuptor pentru 45 de minute, la 170 de grade. Rețeta de crumble cu caise se servește cald și se mai pot adăuga bucăți de caise proaspete, dar se poate completa și cu înghețată.

Prăjitură cu caise și cacao

Ingrediente

  • 8 caise;
  • 140 gr făină;
  • 120 gr zahăr;
  • 50 ml ulei;
  • 50 gr cacao;
  • 5 ouă;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare;
  • O esență de vanilie;

Mod de preparare

Albușurile se bat cu sarea, iar când se obține o spumă tare, se adaugă și zahărul și se amestecă până când acesta se topește. Se adaugă treptat și gălbenușurile și uleiul împreună cu esența de vanilie. Se amestecă și se adaugă treptat făina și coaja de lămâie.

Din compoziția obținută se mai păstrează 5 linguri. În restul compoziției adăugăm cacao și se amestecă totul cu o spatulă. Într-o tavă tapetată cu făină se pune compoziția cu cacao și se mai pune cu ajutorul unui poș și restul de compoziție fără cacao, pe alocuri, mici găuri.

În fiecare gaură de compoziție fără cacao se pun bucăți de caise. În interiorul caiselor se poate pune puțin zahăr pudră și scorțișoară. Se dă totul al cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade, apoi încă 10–15 minute la 170 de grade. Prăjitura trebuie lăsată să se răcească înainte de a fi servită.

retete-pentru-deserturi-cu-caiseSeparatorVEZI  GALERIA  FOTOPOZA 1 / 4

Prăjitură cu caise și ciocolată

Ingrediente

  • 200 gr unt moale (82% grăsime);
  • 170 gr făină;
  • 125 gr zahăr;
  • 100 gr ciocolată amăruie;
  • 50 gr bobițe de ciocolata amaruie (pentru decor);
  • 40 gr amidon de porumb;
  • 30 gr cacao;
  • 10 gr zahăr vanilat;
  • 4 ouă medii;
  • 6 gr praf de copt;
  • 10 caise;
  • un vârf cuțit sare.

Mod de preparare

Într-un bol se pune untul  moale, cu zahărul și se mixează. Se adaugă și ouăle, pe rând, și se mixeză până când se obține o cremă cu consistență de unt. Ciocolata se topește la bain-marie și se lasă să se răcească, după care se adaugă în crema de unt și ou.

Se amestecă făina cu amidonul, praful de copt și cacao și se adaugă peste crema de mai sus. Se pun câteva cubulețe de caise peste și se amestecă cu o spatulă toată compoziția.

Aluatul obținut se pune într-o tavă pentru cuptor pe care ai tapetat-o cu făină, iar deasupra se pun restul de bucăți de caise și bobițele de ciocolată amăruie. Se dă prăjitura la cuptor pentru 30 de minute, la 180 de grade, sau până când trece testul scobitorii. Se lasă să se răcească și se consumă cu zahăr pudră deasupra.

Chec cu caise

Ingrediente

  • 250 gr caise;
  • 50 gr unt topit;
  • 5 linguri de făină;
  • 5 linguri de zahăr;
  • 5 ouă;
  • Un pliculeț de zahăr vanilat;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Caisele se spală și se taie în cubulețe. Se pune peste ele o lingură de făină, pentru a nu se duce la fundul compoziției, în momentul în care prăjitura este în cuptor.

Albușurile se bat cu un praf de sare până devin spumă. Se adaugă și zahărul și se continuă mixarea. Se pune și untul topit peste albușuri, gălbenușurile, esența de vanilie, coaja de la lămâie și se omogenizează totul.

Acum se adaugă și făina și se amestecă cu o spatulă cu mișcări de sus în jos. Se adaugă mai mult de jumătate din cantitatea de casie și se amestecă. Compoziția obținută se pune în forma de chec, tapetată cu hârtie de copt, se nivelează deasupra și se pun și cubulețele rămase de caise. Se dă totul la cuptor pentru aproximativ 40 de minute, la 180 de grade.

Se scoate checul din tavă și se lasă să se răcească înainte de a fi tăiat.

Plăcintă crocantă cu caise

Ingrediente

  • 12 foi de plăcintă;
  • 400 gr caise;
  • 200 gr zahăr;
  • 50 gr fulgi de migdale;
  • 50 ml ulei;
  • 2-3 linguri pesmet;

Mod de preparare

Caisele se spală și se taie în felii mai mici, după care se pun într-un vas, la foc mic, cu zahărul și puțin ulei. Se lasă până când caisele s-au înmuiat și zahărul s-a topit. Se adaugă peste caise fulgii de migdale, pesmetul și se împarte compoziția în trei părți egale.

Se iau câte 4 foi de plăcintă, se unge fiecare cu puțin ulei, se pune câte o parte din compoziția de caise și se înfășoară sub formă de rulouri. Se for forma 3 rulouri umplute cu caise.

Se pun rulourile într-o tavă în care ai pus hârtie de copt, se ung cu ulei, se preasară deasupra zahăr și câțiva fulgi de migdale, și se dau la cuptor pentru aproximativ 35 de minute, la 180 de grade. Când plăcinta este gata, se lasă să se răcească, după care se taie în bucățele mici.

Chisăliță de caise cu mălai

Ingrediente

  • 500 gr caise;
  • 2 litri de apă;
  • 3-4 linguri de mălai;
  • Zahăr.

Mod de preparare

Caisele se spală și se scot sâmburii. Se taie în bucățele mai mici și se pun la fiert în apă cu zahăr, după gust. După ce dă în câteva clocote, se adaugă mălaiul în poaie și se amestecă continuu cu ajutorul unui tel, să nu se formeze cocoloașe.

Se lasă la fiert pentru încă 15-20 de minute și se mai potrivește cu zahăr, dacă este cazul. Rețeta de chisăliță se păstrează la frigider până în momentul servirii.

Fursecuri cu gem de caise și rom

Ingrediente

  • 250 gr făină;
  • 150 gr gem de caiese;
  • 50 gr zahăr;
  • 40 ml ulei;
  • Un pliculeț praf de copt;
  • O lingură de rom;
  • Coaja de la o lămâie;
  • Un praf de sare.

Mod de preparare

Într-un bol amestecă toate ingredeinetele solide. Într-un alt bol amestecă toate ingredientele lichide. Toarnă lichidele peste solide și frământă totul până obții un aluat omogen. Dacă mai este nevoie, mai poți adăuga o lingură de apă sau o lingură de făină, în funcție de consistența aluatului obținut.

Formează biluțe mici de mărimea unei nuci, din compoziție, și pune-le într-o tavă în care ai pus foaie de copt. Aplatizează fiecare biluță cu ajutorul unei furculițe. Dă fursecurile la cuptor pentru 10 minute, la 180 de grade, sau până când acestea sunt rumenite. Lasă-le să se răcească și consumă-le ca atare sau cu înghețată.

Citește și: Rețete de băuturi răcoritoare de vară

Dacă și ție îți plac dulciurile, încearcă și aceste rețete vechi de prăjituri de casă