„Salut! Dacă tot stau acasă, am zis să fac pâine. Mie îmi place foarte mult pâinea așa că m-am hotărât să o fac. Fac o dată la 2 – 3 zile. Și, pentru că se găsește foarte greu drojdie în perioada asta, am să fac o rețetă cu foarte puțină drojdie”, spune Bontea în filmulețul postat pe Facebook.

Ingrediente:

  • 1 kg de făină
  • 20g de sare
  • 1g de drojdie
  • 780 ml de apă caldă

 

Se amestecă făina cu drojdia și sare și se toarnă peste apa călduță, apoi se frământă câteva minute.

„O frământ bine, câteva minuțele, nu mare lucru. Să nu fac cocoloașe și atâta tot. Am pus coca cu o consistență puțin moale într-o cutie cu puțin ulei de măsline pe fund. O las la dospit 20-30 de minute, la temperatura camerei, cu capacul pus pe cutie.

Dacă nu o puneți în ulei, ar trebui să stea într-un bol cu apă călduță. Repetăm procesul de împăturire a ei de 4 ori, la fiecare 20 de minute, apoi o lăsăm la dospit peste noapte, aproximativ 12 ore.”, spune Bontea.

„După cele 12 ore, chef Sorin Bontea împarte coca în două, o împăturește trăgând „ca la brânzoaice” colțurile de „cam opt ori” către centru și mai lasă coca la dospit încă 50 de minute într-un bol/coș cu puțină făină pe margine (la temperatura camerei).

Între timp, cuptorul trebuie încălzit la 250 de grade Celsius. Chef Sorin Bontea introduce apoi o cratiță de fontă în cuptor pentru a se încinge 20-30 de minute.

Pune coca dospită în cratița din fontă încălzită în prealabil și o lasă (cu capacul pus) timp de 30 de minute în cuptor, la 250 de grade.

După cele 30 de minute, capacul se scoate și mai este lăsată 10-15 minute, în funcție de cât de rumenă ne dorim să fie.Știu că durează foarte mult, dar, cred eu, că merită așteptarea”, a mai explicat Bontea.