Ingrediente pentru prăjitură Rozalia- cu nucă:
● 150 g untură de porc sau
200 g margarină
● 150 g zahăr pudră
● 500 g făină
● 3 gălbenușuri
● coajă rasă de lămâie
● 1/2 cubuleț drojdie
● un plic praf de copt ● 100 ml lapte
● smântână, după nevoie
Pentru umplutură:
● 400 g nucă măcinată
● 3 albușuri
● un borcan gem de gutui
● zahăr vanilat
● 150 g zahăr pudră
1. Se dizolvă drojdia în laptele călduț, puțin îndulcit. Se amestecă bine margarina ținută la temperatura camerei cu zahărul și gălbenușurile. Se amestecă făina cu praful de copt și coaja rasă de lămâie. Se adaugă în margarina frecată făina, maiaua și se începe frământatul. Dacă este nevoie, se adaugă pentru frământat smântână, pentru a se obține un aluat ușor de întins. Aluatul bine frământat se împarte în două bucăți egale. Se acoperă cu un prosop și se lasă 15 minute la dospit.
2. Pentru umplutură, se bat spumă cele trei albușuri, adăugând pe rând zahărul pudră, zahărul vanilat și nuca măcinată. Dacă este nevoie, în umplutură se pot pune 2-3 linguri de smântână, ca să poată fi ușor de întins peste aluat.
3. Se întinde prima foaie de mărimea unei tăvi de aragaz tapetată cu hârtie pentru copt. Se pune foaia întinsă în tavă
și se unge cu un strat subțire de gem. Se întinde peste umplutură în strat egal și se acoperă cu ultima foaie întinsă. Se pune în cuptorul preîncălzit la 180°C, pentru 35-40 de minute.
…hm, acum mi s-a făcut dor și de niște cornulețe cu gem!