Ingrediente pentru poale în brâu cu mere:

Pentru aluat:

500 g făină
100 g unt
50 g drojdie proaspătă
300 ml lapte
4 gălbenușuri
150 g zahăr
1/2 linguriță sare
esență de vanilie

Pentru umplutură:

350 g brânză de vaci
2 gălbenușuri
4 linguri smântână
2 linguri griș
2 plicuri zahăr vanilat

Pentru copt:

un gălbenuș
2-3 mere

1. Drojdia și 2 linguri de făină se dizolvă în laptele călduț. Se lasă la crescut până ce își dublează volumul. Între timp, gălbenușurile se freacă cu zahărul, sarea și esența de vanilie, după gust.
2. În făina cernută se face un gol, se pune crema de gălbenușuri, drojdia, se frământă adăugând treptat și untul topit.
Se lasă aluatul la crescut pentru o oră.
3. Pentru umplutură, brânza se amestecă cu zahărul vanilat, smântâna și gălbenușurile, se pune grișul și se lasă deoparte până la folosire.
4. Aluatul se împarte în bile din care se întind pătrate, în funcție de forma de copt. Se pune brânza, se adună cele patru colțuri și se transferă plăcinta în forma de copt. În golurile formate de pliere, se așază felii de mere. Se ung plăcintele cu gălbenuș și se lasă la copt 30 de minute.