Ingrediente pentru pâine de casă împletită:
● 450 g făină
● 270 ml apă călduță
● 20 g drojdie proaspătă
● o linguriță sare
● o lingură rasă zahăr
● 2 linguri ulei de măsline
Pentru uns:
● apă călduță
● susan și mac
1. Drojdia se amestecă într-o cană cu zahărul, puțină făină și 4 linguri de apă. Se lasă maiaua să crească.
2. Într-un bol încăpător, se amestecă făina cu sarea și se face o gaură la mijloc, unde se pune maiaua. Se amestecă ingredientele, turnând apă câte puțin, terminând cu uleiul pus în fir subțire, până aluatul nu se mai lipește de mâni. Aluatul rezultat, omogen și elastic, se lasă la crescut într-un vas călduț, uns cu ulei, acoperit cu un prosop.
3. După ce a crescut, se modelează o pâine mare împletită în două, sau două pâini mai mici. Pâinile se așază în tăvi tapetate cu hârtie de copt și se lasă la crescut. După ce și-au dublat volumul, se ung cu apă călduță, se presară semințe de mac, susan și se dau la copt. Pâinea e gata când capătă o culoare arămie și se desprinde de marginile tăvii.
Poți încerca să faci și această pâine cu ceapă!