Ingrediente pentru pâine de casă cu ceapă

500 g făină

300 ml lapte călduț

15 g drojdie proaspătă

1 linguriță cu zahăr

2 lingurițe sare

50 ml ulei

300 g ceapă

50-100 g măsline (opțional)

 

  1. Se sfărâmă drojdia și se dizolvă în 50 ml de lapte călduț. Se adaugă zahărul și vreo 2 linguri de făină și se amestecă totul ca să nu rămână cocoloașe. Se lasă să crească 20-30 de minute, acoperit totul cu un prosop curat de bucătărie.
  2. Se amestecă făina cu sarea, maiaua de drojdie crescută, uleiul și restul de lapte. Cu vârfurile degetelor se amestecă toate ingredientele până se omogenizează totul. Se frământă ușor cu podul palmei circa 2-3 minute.
  3. Se acoperă vasul cu aluat cu o folie alimentară din plastic și se lasă să crească 45 de minute.
  4. Între timp se curăță ceapa, se taie peștișori și se călește în foarte puțin ulei. Apoi se scurge de surplusul de ulei, se adaugă măslinele mărunțite – dacă folosiți și măsline și se lasă amestecul deoparte să se răcorească.
  5. După ce a crescut aluatul de pâine, se scoate din vas și pe planșeta de lucru se întinde ușor cu mâna și pe foaia de aluat se distribuie amestecul de ceapă și apoi pâinea se rulează precum un cozonac și apoi se mai frământă superficial.
  6. Se pune aluatul în tavă.
  7. Lăsăm aluatul să mai dospească 45 de minute si apoi se bagă în cuptorul încins la 200-220 de grade pentru 25 de minute și apoi se mai lasă aproximativ 20 de minute la 180 de grade.
  8. Când pâinea de casă este gata, se scoate din cuptor, se stropește cu puțină apă și se învelește în prosoape groase și se lasă să se răcească.

Copyright: dar1930 / 123RF Stock Photo