Fatteh
Fatteh este o specialitate libaneză care combină bucăți de lipie proaspătă sau prăjită cu alte ingrediente. Numele preparatului înseamnă „a rupe în bucăți mici” și face referire la procedeul de pregătire al lipiei. Fatteh se consumă la micul dejun sau la cină și are două variante de gătire: levantină și egipteană. Prima are printre ingrediente năutul, iaurtul, uleiul de măsline și chimenul. Uneori, mai conține și carne de miel ori pui și muguri de pin. Varianta egipteană se prepară, de obicei, la sărbători și conține orez, suc de roșii, usturoi și oțet. Fatteh se prepară ușor, lipia fiind acoperită cu restul ingredientelor, fapt care o face deosebit de populară.
Sfiha
Sfiha este un preparat care a apărut în secolul al XV-lea, în estul Libanului, dar, astăzi, se consumă în toată lumea arabă. Sfiha este o plăcintă circulară, neacoperită în partea de sus, a cărei umplutură se face din carne de miel, ceapă, roșii, mirodenii, ulei de măsline și iaurt. Se mănâncă, de obicei, ca gustare, cu sos tahini și iaurt. Uneori, se folosesc ca garnitură semințe de rodie sau castraveți tocați. Sfiha este populară și în Brazilia și Argentina, unde a ajuns odată cu imigranții libanezi.
Humus
Humusul poate fi considerat, în prezent, ca o mâncare internațională, pentru că se gătește pretutindeni. Acest preparat cremos se face din năut, tahini (o pastă de susan), suc de lămâie și usturoi. Se consumă cu pita, o pâine necrescută, legume și un strop de ulei de măsline. În funcție de preferințe, unii oameni adaugă în humus și chimen sau boia iute și o decorează cu ierburi aromatice, roșii tocate, castraveți, măsline, muguri de pin sau felii de ouă fierte.
Fattoush
La fel ca fatteh, și această specialitate libaneză are ca ingredient de bază bucăți de lipie sau alt tip de pâine. Se consumă, frecvent, în tot Orientul Mijlociu, dar, a devenit populară și în Occident. Fattoush este o salată în care bucățile de pâine prăjită sau friptă se amestecă cu diverse legume, ca ridichi, lăptucă, castraveți, roșii cherry sau obișnuite, ardei, ceapă și, ocazional, usturoi. Toate ingredientele sunt tocate și amestecate cu o cantitate generoasă de ierburi aromatice, deosebit de folosite fiind menta și pătrunjelul.
Dressingul reprezintă tușa finală a preparatului și se face din ulei de măsline, suc de lămâie și suc de rodie. Se presară apoi sumac, un condiment specific Levantului, cu gust acidulat, care se potrivește perfect cu aromele delicate ale legumelor și ierburilor aromatice. Fattoush mai poate conține și semințe de rodie, măsline, iaurt și brânză feta.
Bucătăria libaneză are preparate variate, care au în comun echilibrul gusturilor și bogăția de arome. Nu este de mirare că acestea au cucerit papilele gustative ale gurmanzilor din întreaga lume, inclusiv a celor din România. Comandă la restaurantele cu profil libanez preparatele pe care ți le-am prezentat și răsfață-te cu savoarea lor incredibilă.