CONȚINUT VIDEO LIBERTATEA PENTRU FEMEI

Maiaua naturală este de fapt o drojdie 100% naturală numai bună de folosit la prepararea pâinii și a altor aluaturi care necesită agenți de creștere.

Maiaua naturală pentru pâine necesită timp și răbdare

Pentru a prepara maiaua naturală în casă ai nevoie de apă și de făină. Doar atât și… foarte important, timp și răbdare.

Ca să-ți iasă bine maiaua naturală pentru pâine trebuie să respecți cu strictețe pașii următori:

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 1

Se pun într-un vas de sticlă mai mare ca volum, care se închide cu un capac, 100 g făină și 100 g apă. Se amestecă bine până se omogenizează făina total, apoi se acoperă vasul de sticlă cu capacul, dar fără a înfileta. Trebuie lăsat să respire puțin și se așază pe masa din bucătărie sau oriunde altundeva, dar nu la rece. Se lasă până a doua zi.

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 2

A doua zi compoziția și-a dublat volumul și există bule de aer în compoziție, semn că bacteriile lucrează. Se păstrează trei sferturi din compoziție, restul se aruncă. Se adaugă peste ea 75 ml apă și 75 g făină. Se amestecă din nou până la omogenizare și se acoperă la fel cu capacul neînfiletat și se lasă să acționeze bacteriile până în ziua următoare.

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 3

A treia zi se îndepărtează aproape jumătate din compoziție și se adaugă 60 ml apă și 60 g făină. Se amestecă bine și apoi se închide capacul. Se lasă până ziua următoare.

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 4

A patra zi și a cincea zi se procedează la fel ca în ziua 3.

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 5

În următoarele cinci zile se îndepărtează aproape jumătate din compoziție și se adaugă 60 ml apă și 60 g făină, dar de două ori pe zi, la interval de 12 ore.

Maiaua naturală pentru pâine – Pasul 6

În a zecea zi maiaua naturală este gata. Trebuie să fie de culoare albă, cu o textură spumoasă, aerată și cu miros plăcut. Se poate folosi deja pe post de drojdie pentru pâine sau alte aluaturi, cum ar fi cel de cozonac. Se poate înmulți în continuare dacă se adaugă peste ea 50 ml apă și 50 g făină, zilnic.

 

Rețetă de pâine de casă cu maia naturală

Pâine de casă cu maia naturală

Pentru o pâine cu maia naturală ai nevoie de:

– 150 g maia naturală pentru pâine

– 275 ml apă

– o linguriță sare

– 400 g faină

Mod de preparare:

1. Se amestecă făina cu apa și maiaua și se lasă să se odihnească într-un vas acoperit cu un șervet de bucătărie curat, timp de 30 de minute. După aceea se adaugă sarea și se frământă 10 minute.

2. Se unge un vas cu ulei și se mai lasă aluatul încă 2 ore și jumătate la dospit. Între timp, din 50 în 50 de minute se împăturește aluatul, fără a se scoate din vas.

3. Se dă aluatului forma dorită și se pune în vasul în care se va coace pâinea. Se acoperă cu folie transparentă și se la rece, la frigider timp de 8 ore sau chiar peste noapte.

4. A doua zi sau după ce au trecut cele 8 ore, se scoate de la rece și se pune la copt în cuptorul încins în prealabil. E bine să se adauge și un vas cu apă în cuptor pentru a se forma aburi în primele 15 minute, apoi acesta se scoate. Pâinea se lasă până se rumenește frumos apoi se scoate și ea.

Sursa foto: 123rf