Ingrediente
Pentru foi:
75 g făină
75 g amidon
150 g zahăr pudră
6 ouă
o linguriţă coajă rasă de lămâie sau portocală
Pentru cremă:
175 g ciocolată neagră
250 g unt
3 gălbenuşuri
100 g zahăr pudră
o lingură rom
Pentru glazură:
2 linguri unt
125 g zahăr
Mod de preparare:
- Făina şi amidonul se amestecă, se cern şi se pun deoparte 100 de grame din acest amestec. Se freacă gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până ce curge crema în fir continuu şi apoi se adaugă coaja de citrice. Albuşurile se bat spumă cu restul zahărului şi apoi două linguri din spumă se pun peste gălbenuşuri. Se mixează şi se pune amestecul de făină. Se adaugă şi restul spumei şi se amestecă delicat.
- Aluatul obţinut se împarte în 6 părți, din care se coc foile, una câte una, fiecare, separat, câte 5-6 minute.
- Pentru cremă se topeşte ciocolata, se freacă untul cu gălbenuşurile, romul şi zahărul şi apoi se pune ciocolata călduţă. Se amestecă până la perfecta omogenizare.
- Înr-o tavă se aşază straturi de foi şi cremă, lăsând de o parte o singură foaie, iar cu restul cremei se înveleşte tortul. Pentru glazură, se caremelizează zahărul şi se adaugă untul. Se întinde amestecul de caramel pe foaia rămasă şi se lasă să se întărească. Apoi se taie în 16 raze de cerc care se aşază deasupra tortului doboș.
Sursa foto: shuterstock