Ingrediente:
►un curcan de 3-4 kg
Pentru umplutură:
►200 g unt
►o căpățână usturoi
►sare grunjoasă
►piper negru și boabe
Pentru sos:
►100 g dulceață de afine
►300 ml vin alb demisec
►zeama de la o portocală
►2-3 crenguțe rozmarin
►4 foi dafin
►o linguriță boia iute
►2-3 lămâi
Mod de preparare:
1. Curcanul se curăță și se spală bine, se opărește și apoi se aranjează în tavă. Se curăță, se spală usturoiul și se pisează. Se amestecă cu sarea grunjoasă, cu piperul, cu rozmarinul uscat și cu untul moale, de la temperatura camerei.
2. Curcanul se unge cu pasta de unt și usturoi atât la exterior, cât şi la interior și se presară şi rozmarin.
Se înfășoară în folie și se lasă la rece 2-3 ore.
3. Între timp, se prepară sosul. Dulceața de afine se amestecă cu sucul de portocale și vinul alb. Se condimentează cu sare, piper și rozmarin și se lasă o oră la macerat.
4. Se scoate curcanul de la frigider și se stropește cu sosul de afine. Se acoperă cu o folie de aluminiu pentru început și se bagă în cuptorul preîncălzit, la 200°C. După aproximativ o oră, se scoate folia și se stropește cu sosul din tavă. După ce s-a rumenit, se scoate pe un platou și se ornează de sărbătoare, cu lămâi şi cu ierburi aromate.
:contrast(8):quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/09/dana-nalbaru-si-dragos-bucur-2.jpg)