În primul rând, este extrem de important ce fel de carne alegi. Cel mai bine este să cumperi o pulpă mare de porc și o bucată de carne de vită mai fragedă, pe care le vei amesteca ulterior.
Pasul 1. Rețeta bunicii recomanda să toci carnea de două ori, însă este suficient să ai o astfel de mașină de tocat pentru a obține o pastă fină. După cum vezi, acest aparat are o putere suficient de mare pentru a toca orice tip de carne, așa că vei salva timp prețios.
Carnea trebuie să fie cât mai slabă, de aceea nu este recomandat să o iei direct tocată, pentru că astfel nu știi exact ce conține și nu ai la fel de mult control asupra pastei din care vei modela chifteluțele. Ceapa, verdeața și usturoiul pot fi trecute și ele prin mașina de tocat, iar dovleceii se spală și se dau pe răzătoare cât mai fin, apoi se lasă la scurs.
Pasul 2. Amestecă apoi cu mâna întreaga compoziție cu un ou, sare, piper, cimbru, boia de ardei dulce și, dacă vrei să iasă picante, poți adăuga și puțin praf de chilli. Condimentele se adaugă după gust și poți pune și alte ierburi, în funcție de preferințe.
Pasul 3. Modelează apoi chifteluțele trecându-le prin pesmet. Acesta este mai bun ca făina și le dă o consistență crocantă la exterior. Chifteluțele pot fi prăjite în baie de ulei, dar dacă vrei o variantă cu mai puține calorii, le poți coace în cuptor, la foc mediu. Când sunt gata, acestea trebuie să capete o culoare aurie sau ușor maronie, să aibă un exterior crocant și să rămână pufoase la interior.
Lista de ingrediente:
● o bucată mare de pulpă de porc (aproximativ 500 de grame),
● carne fragedă de vită (antricot sau mușchiuleț, tot 500 de grame)
● 2 cepe mai mari sau 3 cepe micuțe
● 3 căței de usturoi
● verdeață (pătrunjel și mărar)
● un ou
● doi dovlecei
● pesmet
● sare, piper și condimente, după gust
Ce greșeli să nu faci:
● Nu pune mai mult de un ou. Acesta va îngreuna compoziția, iar chifteluțele vor ieși tari.
● Pune întotdeauna condimente – ele pot face toată diferența între niște chifteluțe fade și unele delicioase.
● Nu amesteca niciodată compoziția cu lingura de lemn. Cel mai bine este să folosești mâna, pentru că astfel îngredientele nu se zdrobesc și compoziția va fi omogenă, dar în același timp, se va păstra și savoarea.
● Nu le prăji mai mult decât trebuie, dar nici mai puțin decât e nevoie. Culoarea ar trebui să îți spună când sunt gata, iar dacă nu ești sigură, poți scoate una și să o testezi.
● Modelează chifteluțele de mărimi egale. Așa îți va fi cel mai simplu să înveți cât să le ții pe foc.
Indiferent că ești deja expertă în bucătărie sau abia la început, această metodă de a le prepara nu îți va lua mult timp și, garantat, îți va ieși cum trebuie, dacă respecți acești pași.
Sursă foto: Shutterstock, Copyright: Gayvoronskaya_Yana