Cuprins
- 1 Recomandări de ingrediente pentru a acri ciorba
- 2 Cu ce se poate acri ciorba
- 2.1 Cu ce se poate acri ciorba de legume
- 2.2 Cu ce se poate acri ciorba de perișoare
- 2.3 Cu ce se poate acri ciorba de fasole
- 2.4 Cu ce se poate acri ciorba de văcuță
- 2.5 Cu ce se poate acri ciorba de burtă
- 2.6 Cu ce se poate acri ciorba de potroace
- 2.7 Cu ce se poate acri ciorba de pește
- 2.8 Cu ce se poate acri ciorba moldovenească
- 3 Sfaturi pentru cea mai bună ciorbă
Ciorba este un preparat care se regăsește în toate culturile. Pregătită după rețete variate, ciorba poate fi acrită cu ajutorul câtorva ingrediente adăugate în momentul pregătirii. Iată și câteva idei. Cu ce se poate acri ciorba.
Recomandări de ingrediente pentru a acri ciorba
La început de primăvară, orice rețetă de ciorbă poate fi acrită cu fructe verzi direct din copac și anume: corcodușe verzi, caise, struguri, agrișe. Acestea se adaugă în ciorbă spre final de fierbere, în stare crudă, iar dacă nu vrei să le consumi, poți să le scoți din ciorbă în momentul servirii.
Lapte acru, kefir, lapte bătut, toate acestea pot da un plus de gust rețetei de ciorbă. Poți obține gustul acrișor al ciorbei dacă adaugi aceste ingrediente în momentul în care ciorba este gata, fierbinte, adăugând treptat și amestecat cu puțin lichid fierbinte din oală în prealabil, pentru a nu se brânzi ciorba.
Zeama de varză de la murături, în special de la murăturile puse la murat în saramură, este un alt ingredient until pentru a acri ciorba, mai ales în sezonul rece. Zeama va adăuga rețetei de ciorbă un gust aparte, datorită ingredientelor folosite pentru murat, iar aceasta se adaugă la final, după ce toate legumele din ciorbă sunt fierte.
Roșiile proaspete, cât și cele din conservă sunt de ajutor să acrești ciorba. Dacă sunt proapete, acestea se curăță de pielițe, se toacă mărunt și se adaugă spre final, când ciorba este gata. Dacă sunt din conservă, acestea se adaugă direct în ciorbă când aceasta este aproape gata, se mai lasă 5-7 minute la fiert și ciorba s-a acrit după bunul plac.
Nu adăuga tot borșul deodată atunci când vrei să acrești ciorba. Adaugă trepat, lasă puțin să fiarbă, apoi continuă să adaugi, dacă mai este nevoie. Ciorba își poate schimba gustul în timpul gătirii.
![](https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2024/04/cu-ce-se-poate-acri-ciorba-1024x683.png)
Cu ce se poate acri ciorba
Cu ce se poate acri ciorba de legume
Ciorba de legume este printre cele mai consumate tipuri de ciorbă. Pe lângă legumele proaspete adăugate în rețetă, pentru a acri ciorba, dacă preferi să o consumi mai acră, poți adăuga roșii din conservă, deoarece acestea au în compoziție licopen carotenoid, antioxidant care dă un gust ușor acru ciorbei.
De asemenea, tot pentru a acri ciorba de legume poți adăuga pițină zeamă de lămâie sau lime.
Se recomandă ca ingredientele care acresc ciorba să fie adăugate când preparatul este aproape gata, amestecat în prealabil cu două polonice de lichid cald din oală.
Cu ce se poate acri ciorba de perișoare
Ciorba de perișoare, asemănătoare celei de legume, doar că este adăugată carnea tocată, poate fi acrită atât cu roșii din conservă, cât și cu borș. La fel, se adaugă ingredientul pe care îl dorești pentru acrit ciorba spre finalul gătitului.
Cu ce se poate acri ciorba de fasole
O altă rețetă de ciorbă des consumată, care se poate acri atât cu roșii din conservă, cât și cu oțet de mere sau zeamă de lămâie. Este important ca ingredientul pentru acrit ciorba să se adauge când ciorba este spre final, după ce boabele de fasole au fiert.
Cu ce se poate acri ciorba de văcuță
Ciorba de văcuță, înainte să oprești focul, se poate acri atât cu roșii din conservă, cât și cu iaurt, lapte bătut sau chiar lapte acru.
Însă, este important să urmezi următoarea regulă. Dacă acrești ciorba de văcuță cu iaurt, să-l adaugi treptat în oala de ciorbă, după ce l-ai amestecat în prealabil, într-un bol, cu puțină ciorbă fierbinte din oală.
Cu ce se poate acri ciorba de burtă
Pentru ciorba de burtă, cel mai indicat ingredient pentru acrit este oțetul sau zeama de lămâie. Întotdeauna se adaugă la final, când ciorba este deja gata, dacă folosești suc de lămâie, iar dacă folosești oțet pentru acrit, atunci adaug-l când oala este încă pe foc, aproape de final.
Și aici se amestecă ingredientul pentru acrit cu puțin lichid fierbinte înainte de a fi adăugat în oală.
Cu ce se poate acri ciorba de potroace
Ciorba de potroace este recunoscută drept o ciorbă mai acră, așa că ingredientul vedetă pentru acrit este zeama de la varza murată, dar și borșul. Ambele ingrediente dau gust acrișor ciorbei și au proprietăți curative.
Cu ce se poate acri ciorba de pește
Pentru ciorba de pește, cel mai indicat ingredient pentru acrit este borșul, însă și oțetul aduce același rezulat. Este indicat să fie adăugat la final, când ciorba de pește este gata.
Cu ce se poate acri ciorba moldovenească
Ciorba moldovenească, cunoscută și în denumirea de ciorbă de stână sau sărbușcă, se acrește cu zer de oaie. Este o ciorbă pregătită primăvara, din legume proaspete, cu gust acrișor și numai bună de consumat.
Sfaturi pentru cea mai bună ciorbă
Folosește întotdeauna legume proaspete sau, dacă folosești legume congelate, alege-le pe cele care au fost congelate imediat după ce au fost culese, și astfel și-au păstrat toate proprietățile nutritive.
Dacă pregătești o rețetă de ciorbă cu carne, pune carnea la fiert în apă rece. Carnea se poate ține în apă rece chiar și înainte de a fi pusă la fiert, iar în felul acesta își va dizolva mai bine gustul în ciorbă.
Dacă pregătești ciorbă cu carne, ia întotdeauna cu o spatulă spuma care se formează deasupra.
Adaugă întotdeauna condimente sau ierburi aromatice pentru un plus de savoare.
Ciorba se fierbe la foc mediu, fără capac, pentru a deveni mai concentrată la gust.
Citește și: Rețete de salată boeuf
Sursă foto: 123rf.com