Ingrediente:
Pentru aluat:
►un kg făină
►200 g unt
►2 ouă
►un praf sare
►30-40 g drojdie
►250 ml lapte
►2 plicuri zahăr vanilat
►coaja de la 2 lămâi
►2-3 linguri zahăr
Pentru umplutura de nucă:
►120 ml apă
►250 g nucă măcinată
►200 g zahăr
►100 ml lapte călduț
►2 lingurițe scorțișoară
Pentru umplutura de mac:
►250 g mac măcinat și prăjit
►200 g zahăr
►120 ml apă
►100 g unt
►un măr ras
►100 g stafide
►hârtie pentru copt
►1-2 gălbenușuri pentru uns
Mod de preparare:
1. În primul rând, toate ingredientele se scot cu 5-6 ore înainte și se lasă să stea la temperatura camerei. Se cerne făina într-un bol.
2. Se înmoaie drojdia în laptele călduț și se adaugă 1-2 linguri de zahăr. Se amestecă ușor și se lasă la dospit 15-20 de minute. Apoi se pune în făina cernută, se adaugă ouăle, vanilia, coaja de lămâie și se frământă bine.
3. În aluat, se adaugă treptat untul moale şi se frământă până se absoarbe. Se acoperă cu un șervet curat de bucătărie și se lasă la crescut aproximativ o oră.
4. Între timp, se prepară umplutura de nucă și mac. Nuca măcinată se amestecă cu apa, laptele călduț, zahărul, coaja de lămâie şi se fierbe câteva minute la foc mediu. La sfârșit, se adaugă scorțișoara. Pentru umplutura de mac, se procedează la fel iar după ce compoziția a căpătat consistența unei creme, se adaugă mărul ras și stafidele.
5. După ce a crescut aluatul, se ia și se împarte în 5-6 bucăți. Fiecare bucată se întinde într-o foaie subțire și se umple cu mac, respectiv cu nucă. Se rulează strâns și se aranjează în tăvile tapetate cu hârtie.
Se ung cu ou și se mai lasă câteva minute la cald, apoi se pun la copt, la foc potrivit.