Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 300 g zahăr
  • 2 lingurițe sare
  • 8 gălbenușuri
  • 200 ml ulei
  • 125 g unt
  • 50 g drojdie proaspătă
  • 500 ml lapte
  • esență de vanilie
  • esență de rom
  • coaja și zeama de la o lămâie
  • Pentru umplutură:

  • 300 g nuca macinată
  • 3 albușuri
  • 100 g stafide
  • 2 linguri cacao
  • o lingură zahăr
  • Pentru copt:

  • 2 ouă
  • 1. Pentru aluat, drojdia se diluează în puțin lapte călduț și se lasă 10 minute deoparte.Se iau 4-5 linguri de făină și această făină se opărește cu 100 ml lapte fierbinte și se amestecă totul până când aluatul devine ca o pastă.
    2.Făina rămasă se pune într-un lighean, se face o gaură la mijloc și în gaura formată se adaugă toate ingredientele în afară de lapte și de ulei(uleiul se folosește pentru a unge mâinile în timpul frământării.
    Se pune și aluatul pastă obținut mai devreme dar și maiaua. Laptele se adaugă treptat.
    3.Se frământă aluatul minim 15 minute și apoi se lasă la dospit, acoperit cu un prosop curat undeva la căldură.
    Se lasă să crească 2-3 ore.
    4. După ce a crescut aluatul, aceasta se împarte în 3 bucăți, pentru 3 cozonaci.
    4. Pentru umplutură, se bat albușurile. Nuca se amestecă cu zahărul,
    stafidele și cacaua. Apoi se încorporează ușor cu albușurile și
    pasta rezultată se repartizează deasupra celor trei bucaăți de aluat
    întinse. Se rulează și se pun în tăvi. Se mai lasă 30 de minute la
    crescut, se ung cu ouă bătute și se coc 50 de minute. Se lasă să se
    răcească în tavă.