Ingrediente pentu cozonac cu umplutură fără frământare:

● 1 kg făină tip 000

● 42 g drojdie proaspătă
● 400 g zahăr

● 5 ouă + unul pentru uns cozonacii
● 100 g unt 80% grăsime

● 5 linguri ulei

● 400 ml lapte călduț
● coaja rasă de la o lămâie și o portocală

● 4 linguri cacao
● 400 g nucă mărunțită

● 8-10 bucăți rahat colorat
● 2 linguri stafide

● o fiolă esență de rom

● un praf de sare
● un plic zahăr vanilinat, pentru presărat deasupra cozonacilor

1. Toate ingredientele sunt puse la temperatura camerei cu câteva ore înainte de prepararea cozonacilor. Ouăle se separă. Albușurile se bat cu jumătate din cantitatea de zahăr și se amestecă împreună cu nuca și cacaua, pentru umplutură.
2. Făina se cerne într-un vas. Pentru aluat, se pun drojdia cu laptele călduț și două linguri de zahăr să dospească într-o adâncitură făcută în făină. Se topește untul și se lasă să se răcească. După ce a dospit
drojdia, se adaugă gălbenușurile, restul de zahăr, aromele, puțină sare, ulei și untul topit călduț.
3. Se amestecă până se încorporează toată făina și se obține un aluat elastic, nu foarte îndesat. Atentie, nu se frământă deloc, doar se amestecă ingredientele. Se acoperă și se lasă o oră la cald. Apoi, cu mâinile unse cu ulei, se împarte aluatul în 4, formându-se sfere care se întind în formă de foaie și se umplu cu compoziția de nuci, se presară stafidele, rahatul tăiat bucățele, apoi se rulează. Pentru
a obține un cozonac arătos și mare, se împletesc câte două rulouri, apoi se așază într-o tavă bine unsă și tapetată cu făină.
4. Se repetă operațiunea și cu cel de-al doilea cozonac. Apoi se lasă la temperatura
camerei să mai crească o oră. După expirarea timpului, se ung cu oul bătut, se presară cu zahăr vanilinat, apoi se introduc în cuptorul bine încăzit la 180°C, pentru 35-50 de minute. Când s-au copt, se lasă să se răcească și apoi se scot din tăvi.

S-ar putea să vă placă și…