Nu ştii ce prăjituri să faci sau ce mâncare să mai gătesti? Te ajutăm noi, cu cele mai simple si mai gustoase reţete culinare, perfecte pentru tine si familia ta.
> timp de preparare: 100 minute
> timp de coacere: 60 minute

Ingrediente (pentru un cozonac):

â–º500 g făină  pentru cozonac
â–º2 ouă â–º2 gălbenuşuri
â–º100 g unt â–º100 ml lapte
â–º1 cub drojdie proaspătă de bere
â–º125 g zahăr tos
â–º1 plic zahăr vanilat
â–ºo lingură coajă de lămâie
â–º3 linguri ulei â–º100 g stafide
â–º2-3 linguri rom â–º100 g rahat
â–ºo lingură zeamă de lămâie
â–ºo lingură zahăr pudră
1. Toate ingredientele se păstrează câteva ore la cald. Făina pentru cozonac se cerne, gălbenuşurile se bat cu sare, untul se freacă spumă până se înmoaie şi albuşurile se bat spumă. Se separă o lingură de gălbenuş şi se păstrează pentru uns.
2. Pentru maia, se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în laptele călduţ, apoi se adaugă 2 linguri făină, se amestecă uşor, se acoperă şi se lasă să crească într-un loc cald, 10-15 minute.  
În acest timp, gălbenuşurile bătute cu sare se freacă cu restul de zahăr şi zahărul vanilat.   
3. În maiaua crescută se adaugă gălbenuşurile cu zahărul, restul de făină, albuşul bătut spumă, coaja de lămâie şi untul frecat spumă. Se frământă energic, până se desprinde uşor de pe vas, adău-gând treptat şi uleiul călduţ. Se acoperă şi se lasă la dospit, într-un loc cald, ferit de curent.
4. Stafidele se curăţă, se spală în apă călduţă şi se usucă. Se stropesc cu rom şi se lasă la macerat.
5. Când aluatul şi-a dublat volumul, se întinde într-o foaie groasă de 1-1,5 cm şi se presară cu stafide şi rahat tăiat cubuleţe. Se rulează şi se pune în tava tapetată cu hârtie de copt. Se lasă din nou la dospit, 15-20 minute.
6. Se unge cu gălbenuşul păstrat şi se coace în cuptorul încins, la foc potrivit, aproximativ 60 minute. Se lasă să se răcească în tavă, apoi se scoate uşor din tavă, se stropeşte cu zeamă de lămâie şi se pudrează cu zahăr.