Cuprins
Orezul și bulionul sunt ingredientele care fac ciorba de miel ardelenească delicioasă și consistentă, ușor dulceagă și sățioasă. Carnea de miel se fierbe până se desprinde singură de pe oase, iar pentru aromă se folosește din plin dafinul și piperul.
La final, ciorba de miel ardelenească se servește cu smântână. Multe borșuri și ciorbe ardelenești se gătesc cu smântână sau se servesc fierbinți cu smântână. Dacă nu este suficient de acră, ardelenii adaugă zeamă de lămâie, fiecare după gust.
Ingrediente pentru ciorba de miel ardelenească
- Carne de miel de la cap, gât, picioare și coaste
- 2 – 3 morcovi
- 1 – 2 păstârnac
- 1/4 bucată țelină
- O ceapă mare galbenă
- un ardei gras roșu
- 3 – 4 linguri de ulei
- O ceașcă de orez cu bob rotund
- 1/2 litru de bulion consistent
- 1 legătură de leuștean
- 1-2 foi de dafin
- Sare și piper după gust
- Smântână și zeama de lămâie
Mod de preparare
- Carnea de miel se spală, se curăță de unele pielițe unde este cazul și se opărește cinci minute cu apă clocotită. Apoi se pune la fiert într-o oală mare, cu boabe de piper, foi de dafin și ienibahar. Se lasă carnea la fiert cel puțin o oră sau până se desprinde de pe oase.
- Între timp se spală și se toacă toate zarzavaturile și verdețurile pentru ciorbă.
- Ceapa se călește separat cu ulei până capătă o nuanță aurie. Apoi se adaugă în cratiță zarzavaturile tocate mărunt și se călesc la foc domol, să se înmoaie.
- Când este bine fiartă carnea de miel, se spumează bine și se strecoară supa. Carnea se curăță de pe oase și se taie în bucățele mici, apoi se pune înapoi în oală.
- Se adaugă în oală și zarzavaturile călite. Se continuă fierberea cel puțin 30 – 45 de minute.
- Când legumele sunt aproape fierte, se adaugă orezul și se fierbe bine.
- Se adaugă apoi bulionul și se continuă fierberea, până când toate legumele și carnea sunt bine fierte și aromate
- Se adaugă leușteanul tocat mărunt și se mai fierbe ciorba încă 5 – 10 minute.
- Se servește fierbinte, cu smântână și cu ardei iute. Cine evită ardeiul iute, poate servi această ciorbă cu zeamă de lămâie.
Trucuri să iasă mai bună ciorba de miel
Orice bucătăreasă din Ardeal va adăuga orez la ciorba de miel, nu doar pentru a fi mai consistentă și sățioasă, dar și pentru faptul că orezul face ciorba mai dulce și absoarbe din aroma specifică de oaie. Adaugă orez cu bob rotund, care se folosește și pentru sarmale.
Ardeiul gras roșu este bun și pentru culoare și pentru gustul lui dulce. Nu trebuie să uiți să îl pui în ciorba de miel ardelenească.
Carnea de miel trebuie fiartă cu tot felul de mirodenii precum dafin, ienibahar, piper și chiar cuișoare. La final, dacă vrei să aibă un gust cu adevărat deosebit se adaugă o cană mare de borș acru. Este un truc util pe care îl poți folosi și la alte rețete de ciorbă de miel.
Folosește întotdeauna leuștean proaspăt tocat mărunt la ciorbă, înainte să o pui fierbinte în farfurii. Aroma de miel se potrivește foarte bine cu aroma de leuștean verde și crud.