Vezi cum poți să faci acasă cei mai buni castraveți murați. Iată lista cu ingredientele necesare și cum faci pas cu pas castraveți în oțet.

10 Rețete pentru castraveți murați

Castraveți murați în saramură

Ingrediente

  • 2 kg castraveți;
  • 1,5 l apă;
  • 2 linguri sare mare pentru murături;
  • 2-3 căței de usturoi;
  • 2 rădăcini de hrean;
  • 2 tulpini de țelină;
  • 2,3 fire de mărar uscat;
  • Un morcov;
  • O lingură de oțet.

Mod de preparare

Spală bine castraveții, de câte ori este nevoie, pentru a îndepărta toate rezidurile de la suprafață. Taie hreanul în bucăți subțiri, tije, morcovul în rondele. În borcane curate așază un fir de mărar și câte 2,3 fâșii de hrean. Pune apoi un strat de castraveți, așezați pe lung, unii lângă alții.

Pune apoi 1,2 căței de usturoi peste ei. Continuă cu al doilea strat de castraveți, tot în picioare așezați, adaugă din nou hran și usturoi și câteva rondele de morcovi. Dacă borcanul este mare și îți mai permite încă un rând de castraveți, poți să îi pui peste. Deasupra pune câteva fire de mărar, fâșii de hrean și apasă bine castraveții

Pune într-o cratiță la fiert apa împreună cu sarea și las-o să clocotească câteva minute. Pune borcanele cu castraveți într-o tavă de metal, pentru a Evita pleznirea sticlei din cauza căldurii, apoi toarnă peste saramura făcută, atât cât să acopere castraveții. Restul de saramură păstreaz-o. Lasă borcanele până a doua zi, acoperite cu un capac ori un prosop.

Castraveții vor începe să fermenteze și își vor lăsa spumă. Spuma trebuie lăsată în borcan. A doua zi se completează cu restul de saramură, atât cât să fie plin fiecare borcan. Pune câte o lingură de oțet în fiecare borcan. Pune capace borcanelor și închide ermetic. Depozitează borcanele în cămară sau într-un loc răcoros.

Castraveți murați

Castraveți murați în oțet

Ingrediente

  • 5 kg castraveți;
  • 3 morcovi;
  • 3 cepe;
  • 6 linguri de zahăr;
  • 4 linguri de sare grunjoasă;
  • Boabe de muștar, boabe de piper;
  • 1 litru de oțet;
  • Bețe de mărar, rădăcină de hrean, Frunze de țelină;
  • O căpățână de usturoi.

Mod de preparare

Spală bine castraveții cu apă rece. Taie-le capetele, ori îi poți lăsa întregi, cum preferi. Taie ceapa rondele, la fel și morcovii.

Pune la fiert oțetul, un litru de apă, sarea și zahărul. Amestecă bine până când se dizolvă toate. Când fierbe compoziția, adaugă castraveții și restul de legume înăuntru. Lasă pentru câteva minute toate ingredientele.

Pregătește borcanele pentru murături. Pune boabe de muștar, de piper, câteva flori de mărar și fâșii de țelină. Adaugă castraveții și presară saramura peste. Pune capacele borcanelor, lasă-le pe toate cu gura în jos și acoperă-le cu o pătură până a doua zi. Ulterior, depozitează castraveții în cămară.

 Castraveți murați dulci acrișori

Ingrediente

  • 3 kg castraveți;
  • 2 cepe;
  • 2 morcovi;
  • O rădăcină de hrean;
  • 1 litru de oțet;
  • 600 gr zahăr;

Mod de preparare

Spală bine castraveții. Pune în fiecare borcan rondele de morcovi, fâșii de hrean, câteva foi de dafin și boabe de muștar și piper. Adaugă și castraveții.

Într-un vas pune la foc 2 litri de apă, zahărul și sarea, și lasă să dea câteva clocote. Adaugă apoi și oțetul. Pune apoi saramura fierbinte peste castraveți.

Așază borcanele într-o tavă metalică pentru a nu se sparge de la saramura fierbinte.

Pune capacele borcanelor și lasă-le să se răcească lent până a doua zi, după care depozitează-le într-un loc răcoros.

Castraveți murați în saramură

Castraveți murați bulgărești

Ingrediente

  • 3 kg castraveți;
  • Zahăr, sare grunjoasă;
  • Oțet, mărar, ceapă, boabe de muștar.

Mod de preparare

Spală bine castraveții și taie-le capetele. Taie ceapa rondele. În borcanele curate pune o linguriță de sare, 2 lingurițe de zahăr și 5 linguri de oțet. Presară boabe de muștar și boabe de piper. Acum, adaugă castraveții, cât încap, pune mărar și completează cu apă.

Ia o cratiță mare, pe fundul ei pune un prosop, pentru a nu se sparge borcanele, și pune toate borcanele cu castraveți la fiert pentru 20 de minute. Ulterior, lasă-le să se răcească lent și depozitează-le în cămară pentru iarnă.

Castraveți și gogonele murate

Ingrediente

  • 3 kg castraveți;
  • 2 kg gogonele;
  • O căpățână usturoi;
  • 2 rădăcini de hrean;
  • Crenguțe de vișin, frunze de țelină;
  • Apă, sare grunjoasă.

Mod de preparare

Spală bine legumele și borcanele. Alege borcane mari din sticlă pentru a pune mai ușor murăturile. Pune în borcane fâșii de hrean, usturoi curățat, frunze de țelină și crenguțe de vișin. Adaugă castraveții și gogonelele.

Pe foc, într-o cratiță mare, pune 5 litri de apă împreună cu 3 linguri de zahăr, 6 linguri de sare mare, și lasă să dea în clocot.

Pune saramura fierbinte peste murături și acoperă borcanele cu o farfurie până a doua zi. Ulterior, pune capace și închide ermetic și depozitează borcanele într-un loc răcoros și întunecat.

Castraveți și roșii în saramură

Ingrediente

  • 10 kg castraveți și gogonele roșii;
  • 5 bucăți de hrean;
  • 2 căpățâni de usturoi;
  • Flori de mărar, frunze de vișin.

Mod de preparare

În 5 litri de apă pune 5 linguri de sare grunjoasă. Pune la fiert și lasă să dea în clocot.

Spală bine legumele, apoi pune-le în saramura făcută și lasă-le până a doua zi. Ulterior, scoate legumele din saramură, spală-le bine și pune-le în borcane de sticlă mai mari, de 5 kg borcanul.

Adaugă în borcane restul îngredientelor, legumele tăiate rondele sau fâșii, florile de mărar, usturoiul și pune din nou saramura pe care ai încălzit-o în prealabil.

Închide apoi borcanele ermetic și lasă-le într-o încăpere în care nu pătrund razele soarelui până în momentul desfacerii.

Castraveți făcuți în oțet

Castraveți pentru iarnă

Ingrediente

  • 3 kg castraveți;
  • 600 ml oțet;
  • 130 gr zahăr;
  • 70 gr sare mare;
  • 2 cepe, 2 morcovi;
  • Piper boabe, cimbru uscat, foi de dafin;

Mod de preparare

Spală toate legumele. Taie ceapa și morcovul rondele. Feliază usturoiul. Pune în borcane curate o foaie de dafin, piper boabe, rondele de ceapă și morcov și așază castraveții.

Pune într-o cratiță 2 litri de apă, 600 ml de oțet, zahărul și sarea. Lasă pe foc până dă în clocot. Toarnă apoi compoziția peste castraveți și închide ermetic cu capace. Sterilizează borcanele în apă fierbinte, pe foc, pentru 20 de minute, apoi lasă borcanele să se răcească.

Depozitează murăturile în cămară. Acestea pot fi consumate în aproximativ o lună de când au fost făcute.

Castraveți murați crocanți

Ingrediente

  • 2 kg castraveți;
  • Un morcov, o ceapă;
  • 3 linguri de sare grunjoasă;
  • 100 ml oțet de 9 grade;
  • Piper boabe, usturoi, flori de mărar.

Mod de preparare

Pune într-un borcan mare curat legumele pe care le-ai tăiat în fâșii. Adaugă peste și castraveții.

Într-un vas mare pune 2 litri de apă, sarea și amestecă până se dizolvă aceasta. Lasă să clocotească pe foc câteva minute. Adaugă apoi și oțetul. Pune saramura fierbinte peste murături, acoperă cu capace care se închid ermetic și acoperă totul cu o pătură. După ce se răcesc, borcanele cu castraveți se depozitează în cămară sau într-un loc răcoros și întunecat.

Castraveți murați marinați

Ingrediente

  • 2 kg castraveți;
  • 2 linguri de sare;
  • 2 linguri de oțet;
  • 6 linguri de zahăr;
  • Boabe de piper, 5 foi de dafin.

Mod de preparare

Pune într-o cratiță toate ingredientele, fără castraveți și fără oțet. Dă pe foc și lasă să clocotească pentru 3 minute. Adaugă apoi și oțetul și lasă să se răcească.

Pune castraveții în borcane curate și toarnă peste saramura făcută. Închide borcanele cu capace și sterilizează-le pe toate în apă fierbinte, pe foc, pentru 5 minute.

Rețetă simplă și rapidă pentru castraveți murați

Ingrediente

  • 2 kg castraveți;
  • O ceapă, un morcov;
  • 2 căței de usturoi;
  • Boabe de muștar, boabe de piper;
  • 2 lingurițe de sare, o linguriță de zahăr;
  • 100 ml oțet, apă.

Mod de preparare

Spală bine castraveții și pune-i în borcane curate. Adaugă peste ceapa tocată solzișori, morcovul tăiat rondele și cățeii de usturoi. Pune câte o linguriță de sare în fiecare borcan, o linguriță de zahăr, boabe de piper și muștar.

Într-o cratiță pune 2 litri de apă și amestecă-o cu 100 ml de oțet. Pune saramura peste castraveți, închide borcanele cu capace și fierbe-le apoi la bain marie pentru 20 de minute. Lasă borcanele să se răcească complet și depozitează-le apoi în cămară.

Citește și: Rețete cu piept de pui rapide

Dacă îţi plac murăturile şi vrei să te bucuri de ele la iarnă, îţi recomandăm şi rețete de gogonele în saramură, dar şi rețete de gogonele în oțet. Încearcă și aceste rețete de ardei iuți murați și de castraveți murați