Ingrediente
►800 g cartofi cu coaja roșie
►piper negru boabe și măcinat
►400 g ghebe
►o linguriță cimbru uscat
►1-2 foi de dafin
►sare
►30 ml ulei de floarea-soarelui
►5-6 căței de usturoi
►4-5 lingurițe oţet
►pătrunjel și mărar poaspăt
►1-2 fire rozmarin
1. Se curăță ghebele și se spală bine în 5-6 ape. Se scot în sită și se lasă să se scurgă. Separat, se pun 1-2 l de apă la fiert, cu sare. Când a început să clocotească, se pun ghebele și se lasă să se opărească aproximativ 40 de minute.
2. Se spală și se curăță cartofii, se taie rondele și se aranjează în tavă. Se stropesc cu ulei și apă și se condimentează cu sare, piper, usturoi măcinat, cimbru și foi de dafin.
3. Cartofii se acoperă cu o folie sau cu un capac și se lasă în cuptor, la 120˚C aproximativ 60 de minute. Cu 5-10 minute înainte de a se opri cuptorul, se scoate folia și se lasă să se rumenească.
4.  După ce au fiert ghebele, se scot cu spumiera, se scurg și se prepară cu oțet, ulei de măsline, sare și usturoi pisat. Salata de ghebe se servește cu cartofii copți. Se ornează cu mărar, pătrunjel și rozmarin.