Ingrediente:
►600 g șalău fiert sau alt pește marinat în ulei
►6-8 castraveciori în saramură
►un gălbenuș crud
►un gălbenuș fiert
►zeama de la o lămâie
►o linguriță sare
►piper negru și alb măcinat
►zeama de la o lămâie
►o lămâie ►100 ml ulei de floarea-soarelui
►o legătură mărar
►4 mini baghete ►50 g unt
►cimbru uscat și măcinat
Mod de preparare:
1. Se iau bucățile de șalău, se spală bine și se opăresc în apă cu sare
30-40 de minute. După ce au fiert, se scot în sită și se lasă să se scurgă și să se răcească. Se fierbe oul și, după ce a fiert aproximativ 10 minute, se scoate și se curăță.
2. Gălbenușul crud și cel fiert se amestecă cu sare, piper și ulei. După ce s-a făcut maioneza, se acrește cu zeamă de lămâie, după gust, și se lasă câteva minute la rece.
3. Separat, se scot castraveciorii din saramură și se lasă câteva minute
la desărat în apă rece. Se scurg în sită și se taie cubulețe. Se taie bagheta felii, se ung feliile cu unt, se presară cimbru și se rumenesc în cuptor, 10-15 minute.
4. Bucățile de șalău se desfac în fâșii și se stropesc cu zeamă de lămâie, se adaugă castraveciorii murați și maioneza. Se amestecă ușor și se ornează cu mărar verde și felii de lămâie. Se servesc pe felii de baghetă aromată cu unt și cimbru.
:quality(75)/https://www.libertateapentrufemei.ro/wp-content/uploads/2023/03/elena-chiriac-zanni-oana-ciocan-alex-delea.png)