Problema nu este, de fapt, oboseala pe care o acumulezi în timpul preparării mesei, ci lipsa de organizare. Pentru a reuși să ții evidența numărului copleșitor de rețete, dar și pentru ca rezultatele să fie satisfăcătoare pentru familia ta și pentru musafiri, poți urma aceste sfaturi.

Pregătește din timp meniul

Nimic nu îți poate da peste cap mai tare programul de sărbători decât să te trezești pe ultima sută că nu știi ce vrei să gătești sau să îți dai seama la o oră târzie a nopții că încă nu te-ai apucat de cozonaci.

Ideal este să treci pe foaie un meniu și cantitățile de mâncare pe care le vei găti, în funcție și de numărul de musafiri pe care îi aștepți de-a lungul sărbătorilor. Dacă vrei ca mâncarea să fie pe placul tuturor, încearcă să prepari feluri cât mai variate. Ține cont și de faptul că nu toată lumea se înțelege bine cu carnea de porc, iar vegetarienii ar trebui să aibă și ei din ce alege.

Folosește ustensilele de gătit potrivite

O bucătărie modernă cu cele mai noi ustensile este gândită special pentru a te ajuta să economisești timp atunci când gătești. Totuși, dacă vrei să gătești bucate tradiționale cu un gust care să-ți amintească de mâncarea mamei sau a bunicii, atunci ar trebui să ai la dispoziție câteva ustensile mai tradiționale.

Probabil ai auzit că cele mai bune sarmale se coc într-o oală de lut și că nimic nu le însoțește mai bine decât o mămăligă făcută într-un vas de fontă. În general, fonta este un material rezistent care permite prepararea înceată unor feluri variate de mâncare, conferindu-le un gust unic.

Nu te feri de abordări moderne ale vechilor rețete

Deși masa de Crăciun e un obicei tradițional, nu a spus nimeni tradiția cărei țări trebuie să o respecți. Lăsând gluma la o parte, nu trebuie să te ferești să îmbunătățești rețetele așa cum consideri. De exemplu, nu spune nimeni că, în loc să faci sarmalele doar din carne tocată de porc, nu le poți face dintr-un amestec de porc și vită. Iar în privința condimentelor nu trebuie să folosești doar mărar și cimbru, ci poți încerca să le dai un gust mai bogat cu puțină scorțișoară sau boia.

Fii creativă și în privința garniturilor. Chiar dacă friptura de porc va fi un fel nelipsit, nu înseamnă că nu poți servi alături de ea o conopidă gratinată sau un orez cu ciuperci și curry.

Ține cont și de aspectul mesei

La fel de important ca mâncarea este și modul în care servești preparatele. Asigură-te că ai cel puțin două fețe de masă festive, una pentru masa de Crăciun propriu-zisă și încă una pentru a o putea înlocui în zilele următoare, în cazul în care cea dintâi se pătează și ai musafiri și în a doua zi de Crăciun.

 

Folosește farfurii ornate și șervețele roșii, cu desene specifice. Desigur, nicio masă de sărbători nu e completă fără cel puțin o lumânare aprinsă în mijlocul ei.

Crează o atmosferă festivă și relaxată

De ce să ne prefacem? Pentru o gospodină, sărbătorile înseamnă muncă, muncă și foarte multă muncă. Însă toată aceasta va fi recompensată cu satisfacție odată ce îți vezi familia adunată în jurul mesei.

Desigur, nici acum treaba ta nu s-a terminat, deoarece atmosfera trebuie întreținută. În majoritatea caselor de români, masa de Craciun nu poate fi luată fără un televizor deschis, însă ai putea să renunți la el și să faci o selecție de colinde sau de muzică de Crăciun pentru a fi ascultată în timpul mesei.

Muzica poate fi un fundal relaxant pentru conversații plăcute, iar pentru ca divertismentul să nu lipsească deloc, poți propune la finalul mesei vizionarea unui film clasic de Crăciun. Dacă termini ziua cu zâmbetul pe buze, vei știi că spiritul Crăciunului a pătruns în casa ta.

Sursă foto: Shutterstock.com