Află de ce Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire și ce ar fi de făcut pentru a preveni problemele. Potrivit psihologului Lenke Iuhoș, din cauza presiunii sociale, Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire. Astfel, cutumele societății în perioada Sfântului Valentin – cu două săptămâni înainte și după sărbătoare pun foarte mare presiune pe cupluri. Astfel, există un risc mai mare ca relațiile să se destrame, deoarece mulți dintre noi nu știm să ne comportăm “așa cum trebuie” în aceste zile festive.

Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire. Panica de a nu dezamăgi

„Mulți băieți intră în panică în această perioadă deoarece nu știe care sunt așteptările partenerului, îi este teamă să nu dezamăgească, probabil nu are atâția bani pentru cadourile sofisticate pe care le așteaptă partenerul, și de cele mai multe ori alege calea cea mai simplă: aceea de a se eschiva și de a găsi motive de ceartă, sperând într-o despărțire temporară în preajma Zilei de 14 februarie”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

Citește și: Nu e usoara despartirea nici in lumea celebritatilor. Ce spune Jessie J despre despartirea soc de Channing Tatum

Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire. Mulți bărbați aleg să se despartă

Mai mult decât atât, specialistul afirmă că 3 factori esențiali îi împing pe bărbați să prefere despărțirea în preajma sărbătorii decât să nu se ridice la așteptările partenerului:

1. Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire din cauza așteptărilor prea mari

“Pentru mulți, Sfântul Valentin vine cu o mulțime de așteptări, inclusiv cadouri, mese speciale și localuri romantice. Cu toate acestea, cu cât așteptările sunt prea ridicate, cu atât mai ușor s-au creat premizele unei dezamăgiri, deoarece partenerul poate fi pus față în față cu realitatea, care nu se potrivește cu speranțele acesteia nerealiste. De asemenea, multe cupluri care aleg să intre într-o relație sperând că totul va fi roz și că băiatul îi va face toate poftele, ajung până în stadiul în care pot apărea dezamăgirile și disfuncțiile în cadrul relației”, explică psihologul Lenke Iuhoș.

2. Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire din cauza comparației cu alții

“Datorită sau din cauza Facebook sau Instagram, cu toții putem vedea că x sau y merg de Ziua Îndrăgostiților la restaurante de lux, concerte sau evenimente cu un standard ridicat, iar de cele mai multe ori aceste experiențe vor fi idealizate înainte ca acestea să se întâmplă. Atunci intervine un moment ciudat în viața unui cuplu, deoarece partenerul se va simți complexat că nu va putea oferi iubitei o seară magică precum vede pe rețelele de socializare la apropiați. Aceste comparații pot duce la nemulțumiri cu privire la modul nostru de a sărbători, chiar dacă în acest moment a fost perfect plăcut și satisfăcător”, declară psihologul.

Citește și: Singură de Ziua Îndrăgostiților. Cum să NU intrăm în depresie de Valentine’s Day

3. Acutizarea problemelor în cuplu

Ziua Îndrăgostiților poate duce la despărțire din cauza acutizării problemelor în cuplu.

Lenke Iuhoş, Psiholog, lenkepsiho@yahoo.ro“Chiar dacă poate suna paradoxal, Ziua Îndrăgostiților poate chiar să acutizeze problemele pe care le avem deja în cuplu, deoarece gândul ascuns adânc în subconștientul nostru – de “seară perfectă” – va ieși la iveală și va fi extrapolat către gândul de “relație perfectă”. În preajma sărbătorii de 14 februarie, avem tendința de a exagera unele gânduri, sentimente și fapte, deoarece suntem de părere că nu se ridică la așteptările unei “relații perfecte”. De asemenea, coroborând emoțiile exagerate cu presiunea socială, sentimentele noastre negative se pot intensifica într-o relație disfuncțională și poate escalada în reproșuri, certuri sau chiar despărțiri temporare sau definitive”, conchide psihologul Lenke Iuhoș