Pe măsură ce rezerva ovariană scade, șansele ca ovulele rămase să prezinte defecte sunt mari, dar știința evoluează galopant și ajută cuplurile să procreeze prin îmbunătățirea procedurilor medicale. Astfel, majoritatea descoperirilor sunt făcute în legătură cu procedurile care susțin o fertilizare de succes.

Iată care sunt noutățile care ajută medicina să împlinească visul cuplurilor de a avea copii:

1. Fertilizarea in vitro

Acest tip de fertilizare este o parte importantă a procesului de reproducere asistată,  un concept cunoscut de mulți ani. Descoperirile din ultimul timp fac această procedură mai sigură și cu o rată mai mare de succes. Fertilizarea in vitro  este o tehnică prin care ovulul este fertilizat de spermatozoizi în afara organismului femeii, adică „in vitro”.

Iată care sunt pașii unui proces de fertilizare in vitro:

  • stimularea hormonală a ovulației pentru a pregăti fertilizarea;
  • prelevarea  ovulului din ovar și fertilizarea de către spermatozoid într-un mediu fluid;
  • ovulul fecundat este introdus în uter cu scopul dezvoltării unei sarcini.

Aceasta este o metodă foarte importantă de tratare a infertilității și se bucură de succes mai mare în special în cuplurile de părinți mai tineri. Aproximativ 71% dintre fertilizările in vitro se realizează cu ovulul pacientei.

2. Crioprezervarea ovulelor

Deși fertilizarea in vitro este cea mai mare descoperire a reproducerii asistate și ajută multe familii să-ți împlinească visul de a deveni părinți, nu poate rezolva situația în care femeile au ovulele reduse și îmbătrânite. Singura speranță vine prin crioprezervare – congelarea ovulelor la o vârstă la care femeia este fertilă și ovulele sunt sănătoase.

În acest sens, metoda congelării ovulelor crește șansele femeilor care nu mai au o rezervă ovariană bună. Medicii încurajează prelevarea și păstrarea ovulelor la o vârstă tânără pentru a le folosi când femeia are un partener sau este pregătită din punct de vedere psihologic sau profesional să devină mamă. În același timp, această procedură este încurajată în rândul femeilor care trec prin chimioterapie sau urmează să facă intervenții sau tratamente complexe.

Totuși, metoda are o rată mai mică de succes decât în cazul folosirii ovulelor proaspete deoarece în procesul de conservare se pot elibera toxine care afectează calitatea ovulelor recoltate.

3. Maturația in vitro

Această tehnică de fertilizare există de mulți ani însă ea a fost îmbunătățită în ultimul timp și reprezintă o metodă de luat în seamă care va continua să evolueze în viitor. Metoda maturației in vitro nu implică urmărirea unui tratament hormonal ci se bazează pe maturarea in vitro a foliculilor ovarieni. Aceștia urmează să fie recoltați înaintea ovulației și trebuie să fie într-un anumit stadiu pentru a fi pregătiți să facă față acestui proces și să aibă șanse de succes.

Aceste soluții de fertilizare se dezvoltă ca răspuns la nevoile societății actuale, de exemplu procentul femeilor care aleg să devină mame după vârsta de 30 de ani este din ce în ce mai mare. Acest lucru se datorează factorilor economico-sociali, majoritatea au un nivel de educație ridicat și își doresc un copil abia după ce au atins un confort financiar care să le permită să își crească și să-și educe copiii.

Din păcate, după 30 de ani rezerva ovariană scade iar șansele să aduci pe lume un copil scad și ele. De aceea medicii încurajează atât femeile, cât și pe partenerii lor să facă analize înainte de a concepe un bebeluș pentru a se asigura că toate datele medicale sunt de partea lor și conceperea o să fie un proces ușor.  

Pentru cuplurile care petrec mult timp în căutarea de soluții poate fi greu să parcurgi acest traseu care implică proceduri costisitoare, dar medicina a făcut progrese uluitoare în ultimii ani. În următoarea perioadă cu siguranță se vor descoperi tratamente suplimentare care să garanteze o sarcină fără probleme.

Sursa foto: Shutterstock

Material publicitar realizat împreună cu Medlife