Fiecare copil trebuie să aibă o familie

„Locul oricărui copil este în familie şi este de datoria noastră să facem tot posibilul ca tot mai mulţi copii aflaţi în îngrijirea statului să ajungă cât mai repede şi cât mai uşor într-o familie care să îi ocrotească. Asta am încercat să facem prin recentele reglementări – să eliminăm orice etapă administrativă care ar putea îngreuna procesul de adopţie pentru copil şi orice formular care ar putea să pună la încercare speranţa unei familii de a începe cât mai repede procedura de adopţie”, a declarat Gabriela Coman, Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie (ANPDCA).

Ce s-a schimbat în procesul de adopție

  • Întregul proces de adopție va dura doar opt luni, faţă de 17 luni cât se aşteaptă acum. De asemenea, atestatul de părinte va fi valabil 2 ani.
  • Numărul de zile necesare pentru a evalua familia se reduce de la 120 de zile la 90 de zile.
  • Au fost reduse la jumătate a numărului formularelor utilizate în procedura adopției (de la 24 la 13). Au fost simplificate formularele care se mențin. S-a eliminat obligativitatea depunerii recomandărilor de la locul de muncă. Nu trebuie depuse toate documentele necesare soluţionării adopției la momentul cererii.
  • S-a introdus portretul copilului greu adoptabil cu scopul de a-i crește șansele de a avea o familie. Autorităţile vor pune la dispoziţia viitorilor părinţi şi portretele copiilor greu adoptabili, cu fotografii şi filmuleţe.
  • Părinții nu vor mai putea selecta etnia copilului pe care vor să-l adopte.
  • S-a introdus obligativitatea urmării unui program de consiliere înaintea adopției.
  • Orice vârstă ar avea copilul adoptat, unul dintre părinții adoptatori își poate lua un concediu de creștere a copilului de maximum 12 de luni. Indemnizația este de 1.700 lei pe lună.
  • Situaţia copiilor adoptabili rămâne valabilă până ce aceştia împlinesc 14 ani (în prezent, situaţia lor trebuie actualizată la fiecare doi ani).
  • A crescut gradul de transparenţă a procesului, dat fiind faptul că sistemul şi bazele de date sunt acum online.
  • Noua metodologie asigură o aplicare uniformă a procedurilor de adopție la nivel național.

Primează interesul copilului

Felicităm România pentru faptul că și-a îmbunătățit legislația privind adopția copiilor inclusiv prin măsuri inovatoare precum portretul copilului greu adoptabil. UNICEF va continua să asigure sprijin ANPDCA în dezvoltarea de servicii la nivel local care să prevină separarea copilului de familie, cum ar fi Pachetul Minim de Servicii”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Domnia sa a mai avertizat că ”adopția nu trebuie privită în contextul ‚îndeplinirii de obiective’, nici din perspectiva unor indicatori de timp sau cantitativi. Unele țări, care și-au propus astfel de ținte, se confruntă cu provocări serioase, în momentul în care adopțiile eșuează, iar copiii revin în sistemul de protecția copilului. Spre exemplu, în Marea Britanie, 25% dintre adopțiile de copii cu vârste de 6 ani și peste sunt ratate”.

Sursa foto: 123rf.com