Copiii noștri fac oricum parte, mai mult decât noi, dintr-o lume a competiției. Deși, poate la vârsta lor, asta înseamnă că trebuie să aibă neapărat haine de fi rmă sau un telefon mai performant decât al celorlalți colegi. Dar mulți sunt prinși și de ambiția de a fi mai buni la învățătură ca alții și nu suportă să fi e pe locul 2.
Motivație interioară
Succesul real pe care-l vor avea în viață nu ține însă de notele de 10 pe linie, de concursurile școlare câștigate și nici măcar de intrarea la o facultate bună. Toate acestea nu sunt rele, dar condiția este ca ei să fi e motivați interior. Părinții care îi împing prea mult de la spate pe adolescenți să învețe nu fac decât să le submineze viitorul. Pe moment, poate că vor obține rezultate, dar pe termen lung, unii tineri nu vor găsi în ei înșiși forța de a merge mai departe și de a avea succes. Sau alții vor reuși, dar doar pentru că s-au obișnuit să facă asta pentru a mulțumi alți oameni, fără a găsi cu adevărat bucurie în ceea ce fac.
Dezavantajele perfecționismului
Partea neplăcută a perfecționismului este reprezentată de cazurile din ce în ce mai dese în ziua de azi de depresie, tulburări de anxietate, abuz de alcool și droguri, probleme de alimentație (bulimie sau anorexie) și chiar o rată a sinuciderilor în continuă creștere. Adolescenții care intră în acest joc al succesului riscă să își piardă prea repede încrederea în ei înșiși. Poate vor avea succes în liceu, dar când vor pleca la facultate vor pierde sprijinul pe care îl aveau de la părinți și nu se vor mai simți atât de motivați. Sau insuccesul din alte domenii ale vieții (mai ales în dragoste) i-ar putea doborî.
CE SĂ FACI:
✽ încurajează-l să se întreacă pe el însuși (nu neapărat pe ceilalți) în domeniile de care este pasionat;
✽ lasă-l să meargă în ritmul lui;
✽ dă-i voie să experimenteze și să facă greșeli;
✽ pune limite clare atunci când este vorba de acțiuni riscante;
✽ cunoaște-l bine și află ce îl face fercit și ce-l întristează;
✽ descoperă și încurajează interesele și talentele lui naturale;
✽ observă și acceptă trăsăturile copilului, diferite de ale tale;
✽ protejează-l atunci când are nevoie să o faci;
✽ nu folosi rușinea sau vina pentru a-l determina să facă ceea ce-ți dorești.
CE SĂ NU FACI:
✽ nu îl motiva să învețe doar prin bani sau cadouri;
✽ nu lua decizii în numele copilului tău;
✽ nu încerca să-l manipulezi să facă ce vrei tu;
✽ nu fi prea intruzivă și nu îi face tu program (dacă este mai mare);
✽ nu îl certa și cicăli prea des;
✽ nu îl amenința;
✽ nu îl scăpa de consecințele naturale ale faptelor lui (ex. dacă a rămas corijent și va trebui să învețe peste vară, nu interveni tu pe lângă profesor să-i dea 5);
✽ nu fi obsedată de performanțele lui;
✽ nu condiționa iubirea ta de reușita la examene.
NU ÎL FORȚA
„Dacă îl forțezi, îl vei face să-și contruiască niște rezistențe care îl vor împiedica efectiv să facă performanță. De multe ori, copiii somatizează, adică simt dureri fizice reale care însă nu au cauză medicală, ci sunt simptome ale sentimentelor reprimate. Poate să nu mai suporte o anumită materie, ori chiar școala în general. În final, poate să ajungă să urască părintele care îl împinge de la spate. Dar există și fii ascultători care fac ce li se spune și ajung să fie somități într-un anumit domeniu. Normal că ai fi mândră într-o asemenea situație, dar tânărului îi lipsește ceva: nu lucrează cu plăcere, nu găsește pasiune în ceea ce face și, în final, ajunge la oboseală cronică, depresii și inadaptare la locul de muncă. Am avut la cabinet o fată care studiase în copilărie vioara câte cinci ore pe zi. Acum era membră într-o orchestră prestigioasă din SUA, dar ajunsese la limita puterilor și s-a întors pentru câteva luni în România. Între timp, și-a dat seama că i-ar plăcea foarte mult să facă afaceri și era furioasă pe mama ei care nu a îndreptat-o și spre alte domenii de activitate.”
Sursa foto: instagram.com