Acum este momentul de a face ceea ce v-ați dorit o viață întreagă și nu ați putut. Dar ce se întâmplă dacă tu și soțul tău aveți planuri diferite? Unul vrea să se mute la țară, altul vrea să rămână la oraș… Ce e de făcut? Cum să vă împăcați și să ajungeți la un consens?

El vrea să se mute la țară…

Concret: el vrea să se mute la țară, iar tu vrei să rămâi la oraș. Sau tu ești cea care visează fericirea anilor bătrâneții în casa copilăriei, pe când el nu vrea să se despartă de confortul orașului și de amicii cu care joacă table. Psihoterapeutul Tedy Creștin vă dă câteva idei despre cum ați putea să rezolvați această problemă.

Există mai multe soluții de împăcare

”Când unul dintre parteneri dorește o schimbare fundamental diferită de ceea ce-și dorește celălalt, înseamnă că au apărut diferențe mari de valori și de importanța pe care o dau anumitor lucruri”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Sigur, varianta extremă ar fi ca unul să rămână în oraș, iar celălalt să se mute la țară. În timp, își vor da seama ce vor face. Poate unul dintre ei se hotărăște să renunțe și să se mute din nou cu celălalt. Există și varianta să continue să trăiască separat pe termen lung sau chiar să se despartă.

Contează să fiți mulțumiți amândoi

Contează ca, orice soluție ar găsi, ambii să fie de acord. Rezolvarea situației poate să vină și cu o idee mai complexă. Ar putea, de exemplu, să stea în timpul săptămânii la țară și să vină la oraș în week-enduri sau invers. Cel mai important este să existe deschidere spre a ajunge la un compromis”, a mai adăugat specialistul în relații de cuplu.

Cum ajungeți la un consens

Cel mai bine ar fi să începeți prin a sta doar câteva zile la țară, din când în când. Apoi, puteți să rămâneți în sat lunile de vară și să vă întoarceți iarna în oraș. Poate asta ar fi cea mai bună variantă, pe termen lung, dacă puteți păstra ambele locuințe. Celor care s-au obișnuit deja la oraș le-ar putea părea greu să petreacă anotimpul rece la țară – să facă rost de lemne și să facă focul, să ajungă în situația de a fi blocați între nămeți etc.

Mutarea la țară, făcută treptat

Orice ați decide, schimbarea treptată este cea mai bună. Totodată, se poate întâmpla soțul dornic să se mute la sat va vedea cum este cu adevărat să trăiască acolo, și-ar putea schimba părerea. Sau cel care nu vrea să renunțe la oraș ar putea prinde gustul vieții la țară. Și așa ați putea junge la un consens.

Și după pensie rămâneți o echipă

”Dacă, până la pensie, cuplul a fost o echipă, este mult mai importantă atitudinea decât problema concretă. Ar trebui să se întrebe dacă mai doresc să colaboreze în continuare ca până în prezent și dacă acest lucru este posibil. Dacă lucrează împreună ca doi oameni care descifrează un puzzle, vor găsi o soluție legat de unde vor locui în viitor. Dacă, însă, problema mutării este doar vârful unui iceberg de probleme adunate în timp, ar fi bine să apeleze la ajutorul unui specialist. Împreună cu acesta vor lucra la detensionarea, identificarea și rezolvarea problemelor. În momentul în care vor comunica sincer și deschis, sunt șanse mari să ajungă la un rezultat care să-i mulțumească pe amândoi. Dacă unul dintre ei nu este mulțumit de soluția găsită și începe să critice, să facă reproșuri , să blocheze comunicarea și să se disprețuiască, sunt puține șanse ca relația să supraviețuiască.”

Citește și: Mutarea în alt oraș, fără stres pentru copii

Sursa foto: shutterstock